Apestaartjaren is een studiedag over jongeren en nieuwe media. CultuurNet Vlaanderen was aanwezig op dit event. Er was een standje op de markt waarin collega's Wim en Barbara de kersverse tipsrapporten uitlegden en op dag 2 gaf Tom een sessie over welke CultuurNet Tools kunnen gebruikt worden om te communiceren met jongeren.

Het waren 2 zonnige dagen in Leuven en de rest van Vlaanderen, maar toch troepten er een heleboel jeugdwerkers, leerkrachten, communicatieverantwoordelijken en vele anderen die geïnteresseerd zijn in jongeren(communicatie) samen in het provinciehuis. De belangrijkste onderzoeksresultaten plukken we van de website Apestaartjaren.be:

92% van de Vlaamse jongeren (12-18 jaar) heeft een eigen smartphone. Het is voor hen het belangrijkste digitale toestel in hun leven. Jongeren gebruiken hun smartphone heel multifunctioneel: om de actualiteit te volgen en te overleggen over huiswerk, maar ook om te gamen, muziek te streamen en te chatten. Hiermee verdringen de smartphones stilaan gameconsoles en MP3-spelers.

Was je er niet bij? Dan kan je hieronder de presentatie herbekijken:

 

Op Apestaartjaren ging het vooral over communicatie. Het kansentarief is echter ook een belangrijk onderdeel van UiTPAS. Lees hier hoe dit wordt toegepast in alle Aalsterse scholen.