Communicatie

Duidelijke communicatie over wat er wel en niet kan op jouw locatie is altijd erg nuttig voor families, en nu des te meer. Geef deze informatie vooraf aan op uitinvlaanderen.be/vlieg -via je bericht in de UiTdatabank- en je andere communicatiekanalen. Zo weten families wat ze kunnen verwachten.

  • Hanteer je tijdslots voor bezoeken? Is er een maximumcapaciteit? Moeten mensen vooraf inschrijven?
  • Zijn de openingsuren aangepast?
  • Voor wie zijn mondmaskers of het CST verplicht?
  • Hebben bezoekers een eigen smartphone nodig? Moeten ze een app downloaden?
  • Zijn de toiletten open?
  • Is de cafetaria open? Mag er gepicknickt worden?
  • Zijn de lockers beschikbaar?
  • Kunnen bezoekers ergens zien hoe druk het is op je locatie ? Wat als het te druk is? Is er een andere zoektocht in de buurt waarnaar je kan verwijzen?
  • Gaat de zoektocht binnen of buiten door? Ook goed om op voorhand te weten in verband met het weer.
  • Hoe vaak wordt er gepoetst? Is er handgel ter beschikking? Worden de materialen na gebruik ontsmet?
  • ...

Je zoektocht

Met de nodige aanpassingen kan je je Schatten van Vlieg-zoektocht coronaproof maken. Zo kunnen families op een aangename en veilige manier jouw locatie verkennen. Als je de zoektocht opstelt, ga dan bij elke stap na wat de schattenjagers moeten doen. Verander je parcours op opdrachten waar nodig zodat families zo weinig mogelijk materiaal moeten delen of objecten moeten aanraken. Dit jaar werken we rond het thema kijken, dus met een creatieve blik lukt dat zeker!

Ga met deze tips en voorbeelden aan de slag voor een geslaagde zoektocht:

Aankomst:

  • Plaats aan de ingang een tafeltje met desinfecterende handgel. Maak er ineens een leuke opwarmer van voor de schattenjagers: ‘Klaar voor jouw zoektocht? Wrijf dit slijm tussen je handen en kijk hoe al het vuil verdwijnt!’
  • Zet papieren zakdoekjes en duid aan waar families hun handen kunnen wassen. Geef hen de kans zich klaar te maken voor ze aan de zoektocht beginnen.
  • Organiseer je bezoekerstoestroom. Voorzie voldoende ruimte tussen elk gezin. Voorzie eventueel met tape of krijt ‘wachtplekjes’ op de vloer.
  • Hang deze poster op een zichtbare plaats op je locatie.

Aan de balie:

  • Families hebben enkele uitdagende maanden achter de rug. Een fijne activiteit met het gezin is een welkome ontspanning, maar brengt ook wat onzekerheid met zich mee. Je baliemedewerkers zijn dé sleutelfiguren om de schattenjacht in goede banen te leiden. Bespreek met hen wat er anders is tegenover andere jaren, bekijk met hen hoe je de ontvangst wil aanpakken en welke mogelijke vragen ze zullen krijgen. Geef hen alle nodige informatie opdat ze families goed op weg kunnen zetten.
  • Geef elke schattenjager zijn eigen persoonlijke opdrachtenblad/schattenkaart/… en benodigdheden mee. Zorg voor voldoende materiaal zodat je geen materiaal moet hergebruiken of zorg ervoor dat je het voldoende kan ontsmetten.

Tijdens de zoektocht:

Er zijn veel manieren om je route aan te geven:

  • Maak, indien mogelijk, gebruik van buitenruimtes. Is je binnenlocatie niet zo groot of nog gesloten? Laat je zoektocht volledig buiten doorgaan.
  • Kies plekken met genoeg ruimte om de opdrachten uit te laten voeren.
  • Werk met een bewegwijzering op de grond of de muren en hang ook de opdrachten goed zichtbaar op.
  • Maak een schatkaart of opdrachtenboekje dat elke schattenjager meekrijgt en mee naar huis neemt.
  • Maak je zoektocht in een app. Enkele apps om een zoektocht in uit te werken: de Erfgoedapp, Bibster, Troovie, Actionbound, Geocache, Chestnote en RouteYou. Kan je zelf een handige app aanraden? Laat het ons weten!

Aan de schatkist:

De schatkist is de kers op de taart aan het einde van de zoektocht. Indien je wil vermijden dat iedereen de schatkist moet aanraken, kan je de stickervellen en gadgets laten uitdelen door baliemedewerkers volgens de hygiënemaatregelen. De schatkist kan wel een spannend eindpunt blijven voor de schattenjagers.

Bijvoorbeeld:

  • De berenjacht-hype toont dat het zoeken naar een voorwerp kinderen veel plezier bezorgt. Verstop de schatkist op een leuke plek achter een raam of op een hoogte waar kinderen er niet aan kunnen. Als ze de plek gevonden hebben, kunnen ze achterhalen waar het stickervel ligt / of krijgen ze dit van de baliemedewerker.
  • Verstop de schatkist met het deksel open met een duidelijk leesbare boodschap in geplakt, zoals: ‘Proficiat schattenjager, jij vond de schatkist en ontdekt zo het toverwoord! Ga naar de baliemedewerker, draai 3 keer in het rond, zeg het toverwoord ‘bzzzzzzz’ en je krijgt een verrassing!’
  • Is je schatkist ergens verstopt waar niemand de stickervellen kan uitdelen?
    • Verstop er een toverwoord in waarmee de schattenjagers hun schat op een andere locatie mogen ophalen. Of laat ze een foto van de kist opsturen naar je e-mailadres en stuur in ruil het boekje met de post op of steek het in de brievenbus (als je publiek erg lokaal is). Kies wat haalbaar is voor jou en de baliemedewerkers. Hang de boekjes met wasknijpers op aan een touw, zodat schattenjagers slechts 1 boekje moeten vastnemen.
    • Als er geen andere manier is en je de boekjes in de schatkist verstopt, vermeld dan in je opdrachtenboekje/op je schatkaart dat de schattenjager 1 boekje uit de schatkist mag nemen, zonder alles vast te pakken.Voorzie handgel in de schatkist en vraag de schattenjagers voor en na het kiezen van hun boekje hun handen te ontsmetten. Ontsmet de schatkist regelmatig. Leg bij de start van de zoektocht aan de ouders uit hoe ze dit het best aanpakken.
  • Ook dit jaar laten we het logboek, dat gewoonlijk door vele handen gaat, achterwege. Wel gaan we families motiveren een leuke foto te nemen en met #schattenvanvlieg op sociale media te plaatsen. Gebruik deze kans om ook zelf in te zetten op de sociale media van jouw locatie of gemeente. Je kan er zelfs een wedstrijd aan verbinden.
  • Werk je met een stempelkaart in samenwerkingsverband? In plaats van stempels te zetten, kan je schattenjagers woorden laten verzamelen die een zin vormen. Of je kan stickers voorzien die de schattenjagers zelf plakken.
  • Wil je graag zicht hebben op hoeveel kinderen een schat komen zoeken bij jou, maar ligt dat nu moeilijker met de social distancing-maatregelen? Laat kinderen op het einde van de tocht hun gegevens in een Vliegbrievenbus stoppen. Zo kan jij vb. hen het stickervel opsturen of hen uitnodigen voor een volgend event. En zo weet je ineens hoeveel schattenjagers deze zomer passeren.

Voor het thema kijken kan je veel opdrachten verzinnen waarbij er geen materiaal of contact nodig is. Uitbeelden, luisteren, zingen, spreken, bewegen, zoeken, … Er zijn veel mogelijkheden. In de inspiratiegids vind je heel wat opdrachten die al coronaproof zijn. Aan sommige opdrachten zal je een draai moeten geven. Bijvoorbeeld:

  • Je kan werken met QR-codes tijdens je zoektocht. Print deze QR-code en plaats bij je opdracht. Zo maak je een QR-code aan.
    In deze geluidsbib kan je gratis geluidsfragmenten downloaden.
  • Voor sommige opdrachten is er toch materiaal nodig. Kies waar mogelijk voor materiaal dat je niet hoeft te hergebruiken of kan ophangen. Uit een boek iets lezen, op een foto een voorwerp zoeken,… Print de afbeelding of pagina af in het groot en hang ‘m op. Iets knutselen of tekenen? Bedenk manieren waardoor er zo weinig mogelijk materiaal nodig is: scheuren in plaats van knippen, geef een potlood en papier mee aan de balie, …
  • Speelt je zoektocht zich buiten af? Laat kinderen materiaal uit de natuur gebruiken dat ze zelf kunnen oprapen.
  • Is er toch materiaal nodig waarvan je slechts beperkte hoeveelheden hebt? Geef het de schattenjagers mee aan de start van de zoektocht en laat ze het nadien terugbrengen naar de balie. Ontsmet het materiaal tussen elke uitleenbeurt.
  • Ook de allerkleinsten kunnen we een leuke tijd bezorgen. Neem geluiden op een app op die de ouders kunnen afspelen en hang leuke afbeeldingen op. Laat ouders een opdracht uitvoeren (liedje zingen, dieren nabootsen, ...) die hun baby of peuter gegarandeerd zal entertainen. Ook kan je gebruik maken van knutselmateriaal: gebruik bakpapier, aluminiumfolie, noppenfolie, raffia ... als 'knisperpapiertjes' die je mee kan geven voor een opdracht. Toon een filmpje op een app of hang een mobiel op met materiaal dat geluid maakt (schelpjes, kroonkurken, lege plastic flesjes) in de wind.

Een try-out van je zoektocht

Een try-out van je zoektocht

Als je een try-out van je zoektocht wil doen, nodig je een groep kwetsbare families of kinderen uit om je zoektocht te testen. Zo leg je niet alleen contact met een nieuw publiek, maar krijg je ook meteen een kritisch testpanel over de vloer voor de zomeractie echt start.

Meer dan ooit hebben kwetsbare kinderen en families nood aan ontspanning. Maar in deze tijden is het moeilijk om hen uit te nodigen. Als ze niet tot bij jou kunnen komen voor een try-out, kan de zoektocht misschien tot bij hen komen? Bijvoorbeeld door een testpakketje klaar te maken met de opdrachten die ze zelf thuis kunnen uitvoeren. Of gaat je zoektocht buiten door? Met de nodige uitleg kunnen ze zelf op stap. Neem contact op met een sociale organisatie uit de buurt om een familie te vinden, of misschien is er een kinderopvang die graag samenwerkt voor deze ‘try-out op afstand’?