Diversiteit en inclusie - het zijn begrippen waar de brede cultuur- en vrijetijdssector vandaag gewoon niet meer omheen kan. Het praten over diversiteit kan zo onderhand wel afgerond worden - nu is het tijd om actie te ondernemen. publiq probeert diversiteit in haar brede werking op te nemen als een vanzelfsprekende waarde. Hoe dat concreet gaat? We zetten stappen en stapjes.
B2C - Inclusief communiceren als reflex
Met UiTinVlaanderen, UiTmetVlieg en UiTX heeft publiq drie belangrijke publiekskanalen voor de communicatie over cultuur en vrije tijd. In het verleden wees onderzoek uit dat de gemiddelde gebruiker van UiTinVlaanderen voornamelijk wit, vrouwelijk en iets ouder was. Maar de samenleving bestaat uit heel wat meer kleuren, leeftijden en genderschakeringen. Wie relevant wil blijven voor zijn publiek, dient een breder palet aan representaties aan te bieden.
Het marketing- en communicatieteam dat bij publiq en bij externe partners verantwoordelijk is voor artikels, tips, nieuwsbrieven en social media is dagdagelijks alert voor diversiteit in beeld -en taalgebruik, in de selectie van onderwerpen en het innemen van diverse perspectieven. We zijn in die inclusieve communicatie moeten groeien: tien jaar geleden verschenen er op UiTinVlaanderen nog specifieke rubrieken met ‘gekleurd’ aanbod. Vandaag proberen we van die brede bril een reflex te maken, een organische manier van werken.
Hoe doen we dat concreet? Om die ambitie - het organisch integreren van de inclusieve blik - waar te maken, besteden we vandaag paradoxaal genoeg juist extra aandacht aan selectie, beeld -en taalgebruik op onze publiekskanalen. Maandelijks gebeurt er een doorlichting van de output van het redactieteam, op de toptopical-kalender vullen we doelbewust events aan (Black History Month, de ramadan, …) die op onze radar dienen te staan. In de hoop dat die controlemechanismen zichzelf in de nabije toekomst overbodig maken. Ook wanneer we anderen aan het woord laten (zoals binnen de gecureerde communicatiekanalen van jongerenlabel UiTX) zorgen we voor diversiteit.
B2B - inclusieve beeldbank
Een van de grootste obstakels voor inclusieve communicatie is de beschikbaarheid van meer inclusieve of niet-stereotiepe beelden. In onze UiTdatabank, de datamachine die al onze websites voedt, voeren organisatoren, steden en gemeenten zelf hun evenementen in, met bijbehorend beeld. Van die beelden is het redactieteam grotendeels afhankelijk, en wanneer deze beelden stereotiep zijn is het moeilijk (ook omwille van kwesties van beeldrecht) om alternatieve beelden te vinden. Alternatieve beeldbanken bestaan (zoals pexels), maar de aankoop van beelden is voor veel organisaties te duur.
Het idee ontstond bij publiq om onze partners te helpen door een eigen beeldbank op te zetten - deze is vandaag bijvoorbeeld voor UiTPAS een feit. We gingen in diverse regio’s langs om met een aantal figuranten een fotoshoot te doen, specifiek rond UiTPAS-handelingen en -acties. Dankzij deze beeldbank beschikken alle UiTPAS-steden en -gemeenten maar ook organisatoren over een reservoir aan meer diverse beelden - die uiteindelijk ook op het netvlies van de eindgebruiker komen. In de toekomst willen we een dergelijke beeldbank samenstellen voor onze jaarlijkse zoekactie Schatten van Vlieg.
Kennisdeling
De hele sector is zoekende en de inzichten rond diversiteit en inclusie evolueren razendsnel. Hoe kan je als cultuurhuis bijblijven, de vinger aan de pols houden? publiq engageert zich om in diverse urgente onderwerpen - van kunst voor de allerkleinsten tot diversiteit - vliegwiel te spelen. Op onze kennisevenementen, van publiqForum tot de Roadtrip Cultuureducatie brengen we interessante sprekers en inspirerende praktijkvoorbeelden samen.
In het najaar van 2021 liep zo het traject Jong en Divers, waarbij we in verschillende sessies inzoomden op dat segment van het (toekomstige) publiek dat jong is en van kleur. De highlights en scherpste inzichten bundelen we graag in toegankelijke artikels, zodat we van elkaar kunnen leren. Dit najaar (2022) staat er een nieuwe Roadtrip in de startblokken, waarin we onder meer inzoomen op inclusie en meertaligheid. Hou dus zeker onze agenda in de gaten.
In eigen huis
Verander de wereld, begin bij jezelf - het jaren 1970-credo heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het praten over en handelen in diversiteit blijft moeilijk zolang ze in de eigen organisatie niet ten volle is bereikt. Net zoals veel organisaties in de cultuur- en vrijetijdssector worstelt publiq met het bereiken van dit evenwicht. Met kleine ingrepen proberen we te werken aan een meer divers personeelsbestand. Al onze vacatures zijn voorzien van een diversiteitsclausule, waarin personen uit minderheidsgroepen uitdrukkelijk worden aangemoedigd om te solliciteren. Samen met Actiris bekijken we momenteel hoe we nog meer kunnen inzetten op inclusie binnen onze organisatie. Het zijn kleine stappen, maar hopelijk ook stepping stones naar een meer inclusief personeelsbeleid.