Voor een nieuwe generatie filmliefhebbers

De FilmClub is een project in Vlaanderen en Brussel, gecoördineerd door jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) samen met tal van filmorganisaties.

Ze willen kinderen en jongeren warm maken voor film en filmcultuur. Ze gidsen een nieuwe generatie filmliefhebbers doorheen het landschap, laten hen 'de andere film' zien, stimuleren cinemabezoek, wijzen de weg naar festivals…

Daarnaast wil de FilmClub ook een venster op de wereld zijn en jonge mensen via film stimuleren om na te denken over die wereld, over film als kunstvorm en over zichzelf!

Digitaal platform

Partners, zoals scholen, bibliotheken of jeugdhuizen, krijgen toegang tot een uitdagend filmaanbod van minstens 20 titels per schooljaar/seizoen en tal van extra's bij de film. De films worden geselecteerd door filmprofessionals en eenvoudig beschikbaar gemaakt via een digitaal platform.

Op die manier brengt De FilmClub film tot bij de kinderen en jongeren op een plek naar keuze, en wordt de participatiedrempel zo laag mogelijk gehouden.

Laag lidgeld

Het lidgeld wordt bewust laag gehouden (20 euro per deelnemer, per jaar) om het initiatief zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Voor de meest kwetsbare groepen voorziet De FilmClub zelfs een volledige vrijstelling voor de betaling van het lidgeld.

Kleuters, kinderen en jongeren krijgen de mogelijkheid om lid te worden van De FilmClub via hun school, in de bib, in het jeugdhuis of bij een andere deelnemende organisatie in hun buurt. Ze genieten zo op regelmatige basis, in hun vrije tijd, van een zorgvuldig gekozen aanbod.

Het aanbod bestaat uit een brede waaier aan genres, thema's, productielanden,... om een zo divers mogelijke weerslag te geven van wat de filmcultuur te bieden heeft.

Meer dan alleen maar film kijken...

Maar De FilmClub is ook meer dan film. De FilmClub is een ontmoetingsplek waar jonge mensen samen film kijken en waar na het kijken zelf tijd kan gemaakt worden voor reflectie of een korte creatieve verwerking. Bovendien worden leden van De FilmClub op regelmatige basis uitgenodigd op filmfestivals. In de mate van het mogelijke nodigen ze ook wel eens een filmmaker uit voor een bezoek aan een club met Q&A na de film.

Ook willen de organisatoren de dialoog met de kinderen en jongeren zelf op gang trekken. Zo is er een kleine groep jonge programmatoren (15-20 jarigen) die mee bepaalt welke films er in de selectie komen. Het jonge publiek kan zelf feedback geven op het aanbod en de clubs voor plus 12- en plus 15- jarigen hebben ook keuzevrijheid binnen de beschikbare selectie. Op die manier kunnen ze zelf klemtonen leggen in het programma.

Met dank aan de enthousiaste vrijwilligers (leerkrachten, ouders, medewerkers van een organisatie, ... ) stimuleren de clubs het jonge publiek om via film na te denken over zichzelf en de wereld.

Mooiste effecten?

  • Enthousiaste reacties op het gevarieerde filmaanbod van jong en oud
  • De toegankelijkheid van de films (door ze aan te bieden via een VOD-platform) en de diversiteit in het bereik door de lage kostprijs en door film naar plaatsen te brengen waar kinderen al aanwezig zijn zoals de bib en de school

Obstakels of verbeterpunten?

  • De plus 15-jarigen zijn een moeilijk bereikbare doelgroep, dus daar heeft De FilmClub nog een groeimarge.
  • Wat de communicatie betreft, botsten de organisatoren vaak op een drempel omdat de begeleiders van de clubs (meestal vrijwilligers) de schakel zijn tussen de organisatie en de kinderen (en hun ouders) en jongeren zelf. Zo gaat er wel al eens iets "lost in translation".

Meer weten over dit project of de andere projecten van JEF vzw?

Neem dan contact met Sofie Mercier via sofie@jeugdfilm.be of via info@defilmclub.be.

Of snuister op de website van de FilmClub!

Praktijkvoorbeeld

10 jaar MAS in Jonge Handen

19 mrt. 2020

MAS in Jonge Handen, de jongerenwerking van het museum, bestaat 10 jaar. Daarom bracht het museum de publicatie, ‘Jeugd verovert museum’, die de jongerenwerking verhaalt, uit.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Podcast Allez, Chantez! - communitybuilding voor en door cultuur

22 nov. 2019

Ontdek hoe Allez, Chantez! haar werking bouwt op en voor het publiek

Beluister de podcast
Praktijkvoorbeeld

Kinderen als erfgoedambassadeurs

30 okt. 2019

Kinderen warm maken voor cultuur of erfgoed is niet altijd even makkelijk. Met het project Jong redt Oud blijkt dat voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Limburg echter een koud kunstje.

Meer lezen