TURNHOUT

“We hadden al een regionale vrijetijdspas met de gemeenten Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout. UiTPAS was dan ook een logische volgende stap in de samenwerking, met alle voordelen die UiTPAS biedt op vlak van imago en ondersteuning. We hebben voor de merknaam UiTPAS Kempen gekozen. Want we willen absoluut met meer lokale besturen samenwerken in deze regio.” Nico Verhoeven klinkt ambitieus. Hij is cultuurbeleidscoördinator in Turnhout en trekt mee het samenwerkingsverband.

De stadsregio Turnhout is al langer een begrip. Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout werken nauw samen rond ruimtelijke planning, economie, mobiliteit, wonen en zorg. De UiTPAS, die nemen de gemeenten echter zelf op in een feitelijk samenwerkingsverband. Naast de structuur van de stadsregio dus.

Er is al een traditie van samenwerken tussen de vrijetijdsaanbieders en welzijnsdiensten rond vrijetijdsparticipatie. “De pas die we vroeger onder elkaar hadden ontwikkeld was een gewoon kaartje, er was niks digitaal. Dat betekende dus heel wat administratie. Na het proefproject in Aalst kwamen wij aan de beurt voor UiTPAS, omdat we al een pas hadden en omdat we al regionaal samenwerkten.”