BRUSSEL

Mensen in groep cultuur laten beleven. Dat is wat Vormingplus Citizenne doet in de hoofdstad. Met ‘Op zwier door cultureel Brussel’ maken ze met vele partners een selectie in het ruime aanbod in Brussel en Citizenne nodigt deelnemers uit om mee op stap te gaan. Sigrid Vandeput en Benedicte Serroen kunnen steunen op een sterk netwerk van partners.

“Essentieel voor ons is het groepsgebeuren. Paspartoe (de Brusselse UiTPAS, n.v.d.r.) is een goed instrument dat mensen leidt naar aanbod, maar het is geen doel op zich. Paspartoe verlaagt vooral de praktische drempels. Onze taak is om te werken aan de mentale drempels. We stellen vast dat niet iedereen de kracht heeft om zijn eentje naar een initiatief te gaan. Daarom dat wij mensen willen verzamelen en verbinden.”

Groep vormen

Citizenne maakt vaak gebruik van de mogelijkheid om met groepskaarten te werken. Groep vormen gebeurt bij Citizenne op heel verschillende manieren. Via een activiteit, via een organisatie die mensen doorverwijst, via een leerkracht Nederlands die een cursist enthousiast de weg toont. “Het hangt heel sterk van het aanspreekpunt”, zeggen Sigrid en Benedicte. “We kunnen niet genoeg de waarde benadrukken van een enthousiaste lesgever of een bemiddelaar, die mensen op weg zet, die hen kansen wijst.”

Interactie

Met ‘Op zwier door cultureel Brussel’ geeft Citizenne in samenwerking met vele Brusselse partners een selectie van activiteiten uit in een publicatie. Mensen kunnen individueel deelnemen, maar ook aansluiten bij een groepsactiviteit. “Wij maken een vertaalslag van cultureel Brussel”, klinkt het, “De nadruk ligt op omkadering. Een bezoek aan de Nationale Bank leiden we in met iemand die een persoonlijk verhaal komt vertellen over zijn muntcollectie. In een workshop creëren mensen dan zelf hun biljetten, dat weekt verhalen los over wat geld voor hen betekent. Dan gaan we daar ook in de groep mee aan de slag. Zo wordt een eenvoudig bezoek een hele interactieve beleving waarbij mensen ook leren van elkaar.”

Verbinding

“Met een groep naar een maatschappelijk verankerde voorstelling gaan kijken is goed. Maar het blijft eenrichtingsverkeer. Als de klemtoon teveel ligt op kennisoverdracht en presentatie creëer je geen connectie. Door te werken met verhalen, getuigenissen, doen, een workshop, creëren we interactie. We vinden het ook belangrijk dat we een mix van Brusselaars maken in onze groepen. Een mix van culturen, achtergronden, talen, leeftijden. Verbinding, dat beogen wij.”

"Verbinding, dat beogen wij." - Sigrid Vandeput en Benedicte Serroen

Whatsapp

“Het is goed om Paspartoe te hebben als kader. Het is een extra aanleiding voor ons om in te zetten op toeleiding naar cultuuraanbod. We kunnen ook de link maken met de groepskaarten naar individuele kaarten. Het is fijn om te zien dat mensen zelfstandig de kaart gebruiken of zelfs mee het aanbod helpen maken. Maar het is ook goed te zien dat mensen zich thuis en veilig voelen in een groep.”

Citizenne gaat ver in het bereiken van mensen. Interactie staat er centraal. “We sturen natuurlijk mails als we zien dat iets een groep mensen kan interesseren. Maar met onze Whatsapp-groepen kunnen we heel kort op de bal spelen.” En dat je door vijf punten al een activiteit van Citizenne kan bijwonen, dat sloopt de drempel helemaal.

"Door UiTPAS overleggen we regelmatiger." Lees hier hoe hoe UiTPAS in Lede de samenwerking binnen vrijetijd en met partners bevordert.