Een kinderbestuur, daar wilde Red Star Line Museum voor gaan. Het museum organiseert veel voor kinderen en families. Je doelgroep serieus nemen, dat betekent ook dat je ze inspraak geeft.

Maar hoe pak je dit aan met lagere schoolkinderen? Wilde Raven vzw stapte als partner mee in het project om vanuit hun kunsteducatieve expertise ondersteuning te bieden. Tijdens de online rondetafel op 2 september lichten ze hun lessons learned toe en gaan we in gesprek met de deelnemers: ben jij bereid om kinderen aan het roer van je organisatie te zetten? hoe kunnen kunsteducatieve organisaties en cultuurinstellingen elkaar hierin versterken?

Barbara Struys
Neem contact op met
Barbara Struys
Coördinator cultuureducatie & netwerk Vitamine C

Discussieer mee!

Over Wilde Raven

Wilde Raven werkt actief aan kunst- en cultuureducatie en leesbevordering voor kinderen met een (toevallige maar heel erg welkome) focus op kansarme kinderen. Nadine Heidbrink: "Kunsteducatie gaat bij ons hand in hand met leesplezier, we zorgen ervoor dat we binnen onze lessen zo veel mogelijk vanuit een verhaal, een gedicht of een inspirerende tekst vertrekken. Uiteraard zorgen we steeds voor een gevarieerd boekenaanbod. Wij zijn er zeker van dat de inspraak van kinderen in een les, een activiteit of een proces ervoor zorgt dat zij hier betrokken en vol plezier aan zullen deelnemen."

Wat mag je verwachten?

Een interactieve sessie met:

 • Inspiratie uit een concreet praktijkvoorbeeld
 • Reflectie naar de eigen praktijk via uitwisseling in kleine groep
 • Denkoefeningen: nieuwe ideeën, wegwerken van obstakels, ...

Voor wie?

 • Medewerkers van cultuurorganisaties (musea, cc's, gc's, dans- en theaterhuizen, ...) die kinderen een stem in hun werking willen geven
 • Medewerkers van kunst- en cultuureducatieve organisaties, kunstenaars, freelancers, ... die benieuwd zijn hoe ze vanuit hun expertise een cultuurhuis kunnen ondersteunen om kinderen aan het roer te plaatsen
 • ...

Praktisch

 • Donderdag 2 september 2021
 • Start om 13u30, einde voorzien rond 16u
 • Deelname gratis, inschrijven verplicht
 • We organiseren deze rondetafel via Zoom. Na wat research is Zoom voor ons en de deelnemers de meest gebruiksvriendelijke tool, met de mogelijkheden om een kwalitatieve interactieve ervaring mogelijk te maken. Alle info en praktische tips lees je hier.
 • Benodigdheden:
  • Een open geest
  • Een computer of laptop met microfoon en camera
  • Goesting om uit te wisselen en mee te denken
© Wilde Raven
Verslag kennisevent

11 tips voor cultuureducatie bij een kwetsbaar publiek in tijden van social distancing

01 okt. 2020

Hoe bereik je een kwetsbaar publiek met cultuureducatieve activiteiten tijdens de coronacrisis? Over dit topic organiseerde Publiq in september een online rondetafel. De bevindingen die voortkwamen uit deze boeiende uitwisseling met deelnemers uit uiteenlopende hoeken van het cultuureducatieve veld lees je hier.

Meer lezen
Frederikbeyens Krokuskriebels RSL 40
Praktijkvoorbeeld

Familievriendelijkheid in het Red Star Line Museum

12 okt. 2018

Elk cultuurhuis kan familievriendelijk zijn, zelfs als je collectie over een minder voor de hand liggend thema gaat. Dorine De Vos, publiekswerker in het Red Star Line, vertelt hoe.

Meer lezen
JRO Loksbergen 2018 3
Praktijkvoorbeeld

Kinderen als erfgoedambassadeurs

30 okt. 2019

Kinderen warm maken voor cultuur of erfgoed is niet altijd even makkelijk. Met het project Jong redt Oud blijkt dat voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Limburg echter een koud kunstje.

Meer lezen
Endangered Friends (c) The Young Coneys

Performing Facilitation

15 sep 2021 13:30 - 17:00 — i.s.m. Destelheide (Elvira Crois & Marieke Breyne)

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Wat is de rol van een cultuureducatieve werker in een participatief project met jongeren? Verken in dit roadtripevent actief participatieve kunst- en jeugdpraktijken uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Meer lezen
Ryvita collage (c) Acces Art

AccesArt & visual arts education

28 sep 2021 10:00 - 12:30 — i.s.m. ART BASICS for CHILDREN
Online event

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe kan een website met bronnen voor educatie rond beeldende kunsten uitgroeien tot een levende community met meer dan 900 resources, 6.000 leden en 13.000 abonnees? Laat je inspireren door Paula Briggs van AccesArt (UK)!

Meer lezen
(c) Tom De Witte

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

21 okt 2021 13:00 - 17:00 — i.s.m. Larf!, NTGent en Demos

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchster, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Meer lezen