Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 9 events i.s.m. 9 boeiende partners en evenzoveel boeiende internationale sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Ter info: Corona blijft ons parten spelen, maar niet getreurd, we onderzoeken momenteel met de partners van de roadtrip om elk event online te organiseren. Inspiratie en ontmoeting blijven centraal staan, maar dan helemaal veilig vanuit je eigen kot. De informatie hieronder is nog niet aangepast aan het online gegeven, maar inhoudelijk geeft het wel de juiste richting weer. Zo gauw het online programma vaststaat vullen we het hier aan. Als je ingeschreven bent, brengen we je via mail op de hoogte van de eventuele wijzigingen.

Educatie en participatie is een verweven goed, in de nieuwe kunstpraktijken van kunstenaars waar kunsteducatieve organisatie De Veerman mee werkt. In deze sessie van de roadtrip cultuureducatie wil De Veerman als organiserende partner graag inzichten, twijfels en ontwikkelingen over dit topic delen.

Op het programma staat een ontmoeting met Kristof Van Gestel, Katrien Oosterlinck en Hans Bossmann, drie kunstenaars waar De Veerman al enige tijd een innige band mee heeft.
Zij geven via korte doemomenten inkijk in hun werk.
Daarna is er nog een gesprek met hen voorzien over deze en andere nieuwe praktijken en de zoektocht die daarmee gepaard gaat.

Afsluiten doen we met een kleine hap en drankje, alles coronaproof uiteraard.

De groep wordt in drie verdeeld voor het doemoment. Kom dus gerust met een collega, dan zorgt De Veerman ervoor dat je een verschillende ervaring kan meemaken en nadien verder kan uitwisselen.

Voertaal: Nederlands

Over Katrien Oosterlinck

Katrien Oosterlinck maakt participatieve performances op het snijvlak van dans en beeldende kunst. Ze ontwerpt spelinstructies en scenografieën voor ontmoetingen tussen mensen. De speelzone is non-verbaal, lichaamstaal staat centraal. Haar praktijk maakt ruimte voor contact met het eigen lichaam, met anderen en met de omgeving. Het publiek bestaat uit deelnemers die met elkaar communiceren via fysieke acties en beeldende tools. Ze worden uitgenodigd om grenzen en verbindingen te onderzoeken. Zo ontstaat ruimte voor een andere vorm van ontmoeten. Via de sociale interactie ontstaan beelden die de relaties tussen mensen zichtbaar maken. Sociale relaties krijgen de vorm van levende sculpturen. Katrien studeerde Danstheater in Tilburg en Open Atelier (Sint-Lucas) in Antwerpen. wpZimmer ondersteunt haar praktijk en ze heeft haar atelier bij De Veerman.

Over Kristof Van Gestel

Kristof Van Gestel (*1976) is beeldend kunstenaar en lesgever aan School of Arts van Hogent. Sinds 1999 maakt hij sculpturen en foto’s die letterlijk en figuurlijk de plaats van kunst en creativiteit ten opzichte van de dagdagelijkse wereld bevragen en onderzoeken. Voor Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek ontwikkelt en organiseert hij sinds tien jaar ervaringsgerichte workshops en participatieve kunstprojecten. Deze avond zal Van Gestel ons meenemen in de Collectieve Collectie (www.collectievecollectie.be). Kristof realiseerde al een aantal projecten samen met De Veerman.

Over Hans Bossmann

Hans Bossmann ontwerpt strategieën en vormen waarin kunst kan assimileren in de samenleving en de samenleving in de kunst. Environments zijn experimenten waarin hij persoonlijk contact en vertrouwen tussen mensen stimuleert. Hij maakt werk waarin de grenzen tussen kunst en leven onderzocht worden.
Hoe kan de kunstenaar zich inbedden in de wereld en bijdragen aan meer ‘open ruimte - open geest - open hart’ zodat relaties tussen mensen verbeteren?
Levende kunst faciliteert nieuwsgierigheid, verwondering, persoonlijke ontwikkeling en vriendschap om betekenisvolle nieuwe mogelijkheden te laten ontstaan.

Hans is momenteel artist in residentie bij De Veerman.

Praktisch

  • Locatie: De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen
  • Datum: vrijdag 9 oktober van 13u tot 17u30
  • Max. 30 deelnemers, in het kader van de coronamaatregelen
  • Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Op minder dan 7 kalenderdagen is annuleren niet meer mogelijk. Indien je daarna afzegt of niet opdaagt, rekenen we een no show fee aan van 25 euro (excl. BTW).

Mis deze stop van de roadtrip niet!

13u00
13u30
Ontvangst
13u30
15u30
Workshop
15u30
16u00
Break met koffie
16u00
17u15
Gesprek
17u15
18u15
Drink met hapjes