Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 9 events i.s.m. 9 boeiende partners en evenzoveel boeiende internationale sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Hoe voer je gesprekken over erfgoed in de hedendaagse samenleving waarin steeds meer mensen samen leven die elkaar steeds minder kennen? Door mét mensen de eigen tijd te bespreken en te verzamelen, wil Imagine IC nieuwe sociale verbindingen maken. Veel meer dan over dat verleden, gaat erfgoed dan ook over nu en over later. We bewaren het omdat we er de toekomst mee willen vormgeven. Daarom moet 'ons' erfgoed een stem en een plek bieden aan iedereen.

Co-curator Danielle Kuijten licht de werking en visie van Imagine IC, een pionier op het gebied van erfgoed van de hedendaagse samenleving, toe aan de hand van een aantal praktijkcases. Vervolgens zoomt ze in op 'emotienetwerken' als methode in ontwikkeling, nl. van de waardering van (immaterieel) erfgoed en als methode binnen erfgoededucatie en brede publiekseducatie. Daarbij gaat zij in gesprek met Jana Kerremans, stafmedewerker borgen bij Werkplaats immaterieel erfgoed.

Wat is 'emotienetwerken'?

Emotienetwerken heeft te maken met erfgoedwijsheid. Erfgoedwijsheid is het geheel aan competenties die mensen in staat stellen om zich kritisch tot erfgoed te verhouden en het gesprek daarover te voeren. Door oog te hebben voor de maatschappelijke dynamiek rond erfgoed en de eigen positie daarin. Om tot een erfgoedwijze samenleving te komen, hebben de Nederlandse collega's van Imagine IC en de Reinwardt Academie een nieuwe methode ontwikkeld: emotienetwerken. Emotienetwerken zijn de uiteenlopende gevoelens die mensen bij een erfgoed-item hebben en die soms flink kunnen botsen. Maar emotienetwerken is ook een werkwoord. Het is een oefening die inzicht verschaft in het ingewikkelde samenspel van emoties en belangen rond erfgoed. Het idee is dat deelnemers de onderlinge relaties zien veranderen en zich daardoor bewust(er) worden van de complexe dynamiek rond erfgoed.

Voertaal: Nederlands

Laura Delauré
Neem contact op met
Laura Delauré
Medewerker publieksontwikkeling

Over Werkplaats Immaterieel Erfgoed

Werkplaats immaterieel erfgoed is het aanspreekpunt in Vlaanderen voor immaterieel erfgoed, over alle domeinen heen. Samen met het ruime erfgoedveld willen we elke dag de kracht van immaterieel erfgoed in het hart van hedendaags en superdivers samenleven tevoorschijn halen en versterken. Met de wijsheid die we meekregen van vele generaties voor ons en de nieuwe manieren van vandaag, willen we kennis en knowhow creëren om met de wereld om te gaan.

Over de spreker

Danielle Kuijten behaalde haar Master in de Museologie aan de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Sinds 2012 werkt ze als co-curator voor Imagine IC, een pionier op het gebied van erfgoed van de hedendaagse samenleving. Hier bouwt ze o.a. aan een participatief buurtarchief in, over en met Amsterdam Zuidoost. Ze deed o.a. projecten ovet Zwart Beraad, Queering Zuidoost, Persoonlijke archieven van 25 jaar Bijlmerramp en Saya en Koto: lagen van stof en van tijd. Naast haar werk bij Imagine IC is zij onder de naam Heritage Concepting actief als freelancer op het gebied van erfgoed. Haar belangrijkste focus in projecten ligt op verzamelen en collecties met als insteek participatieve verzamel- en beheermethoden, "rapid response collecting" en dekolonisatie van museumpraktijken. Danielle is een vaste gast op internationale conferenties om presentaties en workshops te geven over haar werk. Verder is ze sinds 2019 voorzitter van COMCOL, ICOM's internationale commissie voor verzamelen.

Praktisch

  • Datum: maandag 26 oktober
  • Start om 10u, einde voorzien rond 13u
  • Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Op minder dan 3 werkdagen is annuleren niet meer mogelijk. Indien je daarna afzegt of niet opdaagt, rekenen we een no show fee aan van 25 euro (excl. BTW).
  • Deze sessie zal volledig online plaatsvinden. Na je inschrijving houden we je op de hoogte van het verloop van de sessie.
  • Voor deze sessie maken we gebruik van Zoom. Na wat research is dit voor ons en de deelnemers de meest gebruiksvriendelijke tool, met de mogelijkheden om een kwalitatieve interactieve ervaring mogelijk te maken. Uiteraard nemen we de noodzakelijke maatregelen om de veiligheid en privacy van de deelnemers tijdens de online sessies te garanderen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met de contactpersoon van dit event. Enkel ingeschreven deelnemers ontvangen de deelnamelink.
  • Benodigdheden: computer met camera en microfoon

Mis deze stop van de roadtrip niet!