Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Is kunsteducatie een katalysator voor duurzaamheid?
Manu Luyten
van Muzische Workshops vzw gaat hierover in dialoog met Henk Oosterling (NL).

Volgens Henk valt er geen seconde te verliezen. Je kan een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Het is tijd om radicaal anders te denken, kijken en handelen.
Samen staan we stil bij de rol van kunsteducatie in deze transitie en in relatie tot de 21st century skills. We bekijken welke skills essentieel zijn voor een duurzame samenleving en welk mensbeeld ermee samengaat.
“Mensen zijn knooppunten in netwerken.” Vanuit deze metafoor gaan we na het gesprek actief aan de slag. In verschillende break-out rooms reflecteren we over de rol van kunsteducatie en de relatie tot een duurzame toekomst.

Gedurende de hele sessie is er ruimte voor vragen aan Henk.

Voertaal: Nederlands

Barbara Struys
Neem contact op met
Barbara Struys
Coördinator cultuureducatie & netwerk Vitamine C

Praktisch

 • Datum: maandag 22 maart 2021
 • Start om 13u, einde voorzien om 16u
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Deze sessie zal volledig online plaatsvinden. Na je inschrijving houden we je op de hoogte van het verloop van de sessie.
 • Voor deze sessie maken we gebruik van Zoom. Na wat research is dit voor ons en de deelnemers de meest gebruiksvriendelijke tool, met de mogelijkheden om een kwalitatieve interactieve ervaring mogelijk te maken. Uiteraard nemen we de noodzakelijke maatregelen om de veiligheid en privacy van de deelnemers tijdens de online sessies te garanderen.
  Heb je hier vragen over? Lees even onze infopagina over het gebruik van Zoom of neem contact met de contactpersoon van dit event.
 • Enkel ingeschreven deelnemers ontvangen de deelnamelink.
 • Benodigdheden: computer met camera en microfoon

Over Henk Oosterling

Henk Oosterling (1952, Nederland) is filosoof, ecosoof, docent, onderzoeker, schrijver, beleidsmaker, onderwijsinnovator en ooit Nederlands kampioen Japans zwaardvechten.

Henk was tot 2018 universitair hoofddocent aan de Faculteit van Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doceerde er dialectiek, hedendaags Frans denken, kunstfilosofie, interculturele filosofie en ecofilosofie. In het international onderzoeksprogramma “Intermediality” werkte hij tussen 1997 en 2004 samen met kunstenaars uit alle disciplines. Hij onderzocht de cross-overs tussen filosofie, kunst en politiek.

Van 2015 tot 2018 ontwikkelde hij de onderwijsstrategie voor de Academie voor Dans en Theater van ArtEZ. Daarnaast ontwierp hij met het oog op de 21st Century Skills een integraal leerplan voor het basisonderwijs. Centraal staat de eco-sociale cirkel waarin naast sport, eten en tuinieren ook kunst, techniek en filosofie worden gegeven.

Na 2018 werkt hij systematisch aan de uitwerking van een samenhangend ecosofisch discours. Dit discours krijgt zijn eerste contouren in de publicatie van "Verzet in ecopanische tijden. Van ego-emancipatie naar eco-emancipatie" (Lontano 2020).

Over Muzische Workshops vzw

Bij Muzische Workshops vzw kan je terecht voor artistieke workshops, vormingen en voorstellingen. Deze organisatie ondersteunt het onderwijs, het jeugdwerk, organisaties, bedrijven en particulieren in Vlaanderen en Brussel. Professionele artiesten en artiest-docenten begeleiden steeds de activiteiten.
"Een duurzaam evenwicht tussen mens, maatschappij en planeet vraagt bewuste keuzes. Door kunst- en cultuureducatie ontwikkelen we de skills die essentieel zijn voor een duurzame toekomst.", dat is de filosofie van Muzische Workshops vzw. Ze werken steeds op maat om zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassen te bereiken en inspireren.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Roadtrip 2020 DeVeerman, copyright Carlos Dekeyrel

Roadtrip cultuureducatie 2021

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd
Sfeerbeeld roadtrip cultuureducatie kortrijk

Roadtrip cultuureducatie 2020

De Roadtrip cultuureducatie, dat waren ook dit jaar weer 9 gratis events in samenwerking met 9 heel verschillende partners. Ontdek de verslagen en de highlights van de verschillende sessies.

Ik ben benieuwd