Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Opgelet: Dit event wordt uitgesteld naar een latere datum wegens het hoge aantal coronabesmettingen onder het personeel van het Huis van het Kind van Herenthout. Je kan dus nog steeds inschrijven. De nieuwe datum wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Op donderdag 18 november zijn we te gast in Huis van het Kind Herenthout op uitnodiging van Kunst in Zicht en Blenders rond het thema Kunsteducatie en buitenschoolse opvang.

Tijdens het event ontdek je hoe je via de kunsten die vrijheid binnen brengt en hoe kunsteducatie een kwaliteitsvolle invulling kan bieden aan de buitenschoolse kinderopvang voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar.

Kunst in Zicht (KiZ) heeft de bemiddeling van kunst naar (jonge) kinderen en jongeren als doel. En wel naar hen állemaal. In de vrije tijd is de buitenschoolse kinderopvang hiervoor een goede partner. Samen met Blenders onderzoekt KiZ al een aantal jaren hoe kunsteducatie en buitenschoolse kinderopvang elkaar kunnen versterken.

Deze partners programmeren theorie en praktijk om ons te inspireren:

 • Jillian Pieplenbosch, kunstenaar en pedagogisch coach verbonden aan Hestia Kinderopvang (Amsterdam), legt tijdens een lezing uit hoe zij de Reggio Emilia werkwijze toepast in de praktijk.
 • Geïnspireerd door die pedagogiek brengen we drie praktijkvoorbeelden. Op welke manier kunnen we de kunsten - en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken - in de opvang brengen en verbinden met het spel van kinderen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij?
  • praktijktafel KRAAIENNEST, het splinternieuwe digitale platform van Kunst in Zicht
  • praktijktafel Hop Up, een innovatief speelconcept voor plekken en ruimtes door Blenders
  • praktijktafel creatieve leeromgevingen / participatieve ontwerpprocessen door ART BASICS for CHILDREN

Ontmoeting en uitwisseling staan centraal op 18 november: je ontdekt de praktijkcases in kleine groep met veel ruimte voor vragen en gesprek.

Barbara Struys
Neem contact op met
Barbara Struys
Coördinator cultuureducatie & netwerk Vitamine C

Praktisch

 • Datum: donderdag 18 november
 • Locatie: Huis van het kind Herenthout, Kloosterstraat 27, Herenthout
 • Timing: Onthaal vanaf 9u, start om 9u30, einde voorzien om 15u30.
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Lichte lunch inbegrepen.
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Meer details over het programma:

Hieronder vind je meer info over de onderdelen en sprekers.

praktijktafel KRAAIENNEST

Snuister mee rond op het splinternieuwe KRAAIENNEST van KiZ.

KRAAIENNEST is een digitaal platform in opbouw. Je vindt er artistieke, kunsteducatieve en kunstzinnige spelactiviteiten die door kunsteducatoren worden ontwikkeld op maat van BKO-begeleiders.

Kunst in Zicht streeft naar een actieve en dynamische tool waarop kindbegeleiders, kunsteducatoren en organisaties uit beide sectoren elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, activiteiten delen en kwaliteitsvolle activiteiten terugvinden die direct toepasbaar zijn op de werkplek.

Luk Lenoir kijkt samen met jullie rond op het platform. Hoe ging Kunst in Zicht als kunsteducatieve organisatie te werk om deze activiteiten digitaal uit te werken op maat van een BKO?

We delen de eerste ervaringen en bevindingen van kindbegeleiders die deelnamen aan de pilootfase. Of wat mis jij nog op het eerste zicht?

Kunst in Zicht ontwikkelt actieve kunsteducatieve projecten. Geïnspireerd door de hedendaagse kunsten werkt KiZ kunsteducatieve projecten uit voor (jonge)kinderen en jongeren alsook vormingen voor hun begeleiders. Hierbij staan twee doelen voorop: leren door de kunsten én interesse ontwikkelen voor de kunsten.
Tal van projecten gaan door op school, in het museum of in een cultuur- of gemeenschapscentrum.
Duikel mee in de kunsten en laat de verwondering jou veroveren!
www.kunstinzicht.be

Luk Lenoir is filmmaker en kunsteducatief ontwikkelaar-procesbegeleider. Luk houdt de vinger aan de pols binnen de hedendaagse kunst en is expert in het ontwikkelen en opvolgen van kunsteducatieve projecten die steeds vertrekken vanuit die hedendaagse kunsten. Hij is ook vast verbonden aan KiZ als artistiek medewerker. Zo ontwikkelde hij o.a. het labo ‘Bouwstof’ en begeleidt hij de CQ-Vorming die vertrekt vanuit de kunsteducatieve methodiek van KiZ.
Luc coördineerde de pilootfase van KRAAIENNEST.

praktijktafel Hop Up

Duik mee in Hop Up en laat het kind in jezelf helemaal los. Ervaar aan de lijve de kracht van vrij spelen en hoe dit ruimte maakt voor de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen. We reflecteren over het belang van vrijheid en over de rol van materiaal en ruimte in een creatief proces met kinderen.

Hop Up is een innovatief speelconcept voor plekken en ruimtes waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar spelen, leren en beleven. Het werd ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen buitenschoolse opvang, cultuur en vrije tijd. Het doel: samenwerking en gedeeld ruimtegebruik ondersteunen én de leefwereld van kinderen vergroten.
www.hopup.be

Blenders vzw is een organisatie die noden en kansen in de samenleving opspoort en inzet in op de kracht van verbinding om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. We zijn partner van het Ondersteuningsnetwerk Kinderopvang MENTES en nemen sinds jaar en dag een ondersteunende en innoverende rol op binnen de buitenschoolse kinderopvang. Dat doen we door in te zetten op samenwerking en kruisbestuiving en met nieuwe ontwikkelingen als Hop Up en DoeDoes.
www.blenders.be

Eva Maréchal is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Hop Up Playground en speelfilosofie. Met een achtergrond in antropologie, filosofie en kunsteducatie wil zij omgevingen creëren waar kinderen floreren en waar ze ruimte krijgen om volop te ontdekken, verbeelden en experimenteren. Vanuit Blenders blaast ze naast Hop Up ook DoeDoos mee leven in en geeft ze vormingen rond spelen en creativiteit aan medewerkers in de buitenschoolse kinderopvang.

praktijktafel creatieve leeromgevingen / participatieve ontwerpprocessen

De manier waarop een ruimte is ingericht heeft niet enkel invloed op hoe je je voelt, ook op hoe je leert en speelt. ART BASICS for CHILDREN (ABC) wil de ontwikkeling van kinderen mee ondersteunen vanuit een specifieke architecturale context met een sterke interne logica, een ruimte die hen op een directe en open manier stimuleert en sensibiliseert.
De voorbije jaren kwamen er heel wat vragen van organisaties die met kinderen/jongeren werken en op zoek zijn naar een kwaliteitsvolle en doordacht ingerichte omgeving waarin ook het esthetisch gevoel en de creativiteit van kinderen aangesproken wordt. Onder de vorm van een participatief ontwerpproces onderzoekt ABC samen met de partner, de noden en mogelijkheden van de infrastructuur, en ontwerpt specifiek meubilair, aangevuld met boeken en spelmaterialen. Bedoeling is om een creatieve leeromgeving op maat te realiseren..
Tegelijk loopt er een meer ‘pedagogisch’ coachingstraject voor de medewerkers van de partner met de intentie hen te inspireren om creatief met kinderen/jongeren aan de slag te gaan in hun nieuw ingerichte ruimtes.

Aan deze praktijktafel gaat Wim de Graeve van ABC in op de manier waarop zo'n creatieve leeromgeving tot stand komt aan de hand van de specifieke case van het Huis van het Kind in Herenthout.

ART BASICS for CHILDREN situeert zich op de grens van kunst en educatie: het is een labo voor esthetische ervaringen, creativiteitsontwikkeling en artistieke sensibilisering. De permanente werking met activiteiten voor schoolklassen, families, leerkrachten in opleiding, medewerkers van musea/bibliotheken,… vindt onderdak in het ABC-huis in Brussel. Daarnaast organiseert ABC op verplaatsing projecten zoals kamishibai-vertellingen, thematische studio’s en het inrichten van creatieve leeromgevingen. ABC staat ook open voor consulting, inspiratiegesprekken of occasionele samenwerkingsverbanden.
www.abc-web.be


Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Endangered Friends (c) The Young Coneys

Performing Facilitation

15 sep 2021 13:30 - 17:00 — i.s.m. Destelheide (Elvira Crois & Marieke Breyne)

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Wat is de rol van een cultuureducatieve werker in een participatief project met jongeren? Verken in dit roadtripevent actief participatieve kunst- en jeugdpraktijken uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Meer lezen
Afbeelding Nerdlab

De charme van falen: een succesverhaal van onze noorderburen

1 okt 2021 10:00 - 12:30 — i.s.m. Nerdlab

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe zet je een misslag om in een succes? Sprekers Ista Boszhard en Manon Van Hoeckel zijn het falen lief. Zij delen hun praktijk en geven je een inkijk in wat wel, maar vooral ook wat niet werkt.

Meer lezen
(c) Tom De Witte

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

21 okt 2021 13:00 - 17:00 — i.s.m. Larf!, NTGent en Demos

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchster, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Meer lezen
Ryvita collage (c) Acces Art

AccesArt & visual arts education

28 sep 2021 10:00 - 12:30 — i.s.m. ART BASICS for CHILDREN
Online event

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe kan een website met bronnen voor educatie rond beeldende kunsten uitgroeien tot een levende community met meer dan 900 resources, 6.000 leden en 13.000 abonnees? Laat je inspireren door Paula Briggs van AccesArt (UK)!

Meer lezen
Roadtrip 2020 DeVeerman, copyright Carlos Dekeyrel

Roadtrip cultuureducatie 2021

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd
(c) Saris & den Engelsman
Praktijkvoorbeeld

In Anderlecht brengt CIE sQueezz kunst tot bij de allerkleinsten

18 aug. 2021

Kunst voor de allerkleinsten? Dat is niet te hoog gegrepen, zo bewijst het project VanKleinsAfaan. Daarvoor slaan het gezelschap CIE sQUEEZZ en de Nederlandstalige kinderdagverblijven in Anderlecht de handen in elkaar.

Meer lezen