Wat is de roadtrip cultuureducatie?
De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.
Over de sessie
Op donderdag 12 mei 2022 zijn we te gast in Huis van het Kind Herenthout op uitnodiging van Kunst in Zicht en Blenders rond het thema Kunsteducatie en buitenschoolse opvang.
Tijdens het event ontdek je hoe je via de kunsten die vrijheid binnen brengt en hoe kunsteducatie een kwaliteitsvolle invulling kan bieden aan de buitenschoolse kinderopvang voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar.
Kunst in Zicht (KiZ) heeft de bemiddeling van kunst naar (jonge) kinderen en jongeren als doel. En wel naar hen állemaal. In de vrije tijd is de buitenschoolse kinderopvang hiervoor een goede partner. Samen met Blenders onderzoekt KiZ al een aantal jaren hoe kunsteducatie en buitenschoolse kinderopvang elkaar kunnen versterken.
Deze partners programmeren theorie en praktijk om ons te inspireren:
- Jillian Pieplenbosch, kunstenaar en pedagogisch coach verbonden aan Hestia Kinderopvang (Amsterdam), legt tijdens een lezing uit hoe zij de Reggio Emilia werkwijze toepast in de praktijk.
- Geïnspireerd door die pedagogiek brengen we drie praktijkvoorbeelden. Op welke manier kunnen we de kunsten - en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken - in de opvang brengen en verbinden met het spel van kinderen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij?
- praktijktafel KRAAIENNEST, het splinternieuwe digitale platform van Kunst in Zicht
- praktijktafel Hop Up, een innovatief speelconcept voor plekken en ruimtes door Blenders
- praktijktafel creatieve leeromgevingen / participatieve ontwerpprocessen door ART BASICS for CHILDREN
Ontmoeting en uitwisseling staan centraal op 12 mei: je ontdekt de praktijkcases in kleine groep met veel ruimte voor vragen en gesprek.

Praktisch
- Datum: donderdag 12 mei 2022
- Locatie: Huis van het kind Herenthout, Kloosterstraat 27, Herenthout
- Timing: Onthaal vanaf 9u, start om 9u30, einde voorzien om 15u30.
- Om deel te kunnen nemen, heb je een ticket nodig voor de roadtrip cultuureducatie.
- Had je al een ticket gekocht in 2021? Dit is ook geldig voor dit event, aangezien het een uitgesteld event is. Je kan meteen inschrijven met je ticketcode!
- Nog geen ticket voor de roadtrip in 2021? Koop dan eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:
- Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
- Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 5 events van de roadtrip cultuureducatie 2022 + dit event.
- De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
- Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
- Lichte lunch inbegrepen.
- Maximum aantal deelnemers: 30
Meer details over het programma:
Hieronder vind je meer info over de onderdelen en sprekers.
praktijktafel KRAAIENNEST
Snuister mee rond op het splinternieuwe KRAAIENNEST van KiZ.
KRAAIENNEST is een digitaal platform in opbouw. Je vindt er artistieke, kunsteducatieve en kunstzinnige spelactiviteiten die door kunsteducatoren worden ontwikkeld op maat van BKO-begeleiders.
Kunst in Zicht streeft naar een actieve en dynamische tool waarop kindbegeleiders, kunsteducatoren en organisaties uit beide sectoren elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, activiteiten delen en kwaliteitsvolle activiteiten terugvinden die direct toepasbaar zijn op de werkplek.
Luk Lenoir kijkt samen met jullie rond op het platform. Hoe ging Kunst in Zicht als kunsteducatieve organisatie te werk om deze activiteiten digitaal uit te werken op maat van een BKO?
We delen de eerste ervaringen en bevindingen van kindbegeleiders die deelnamen aan de pilootfase. Of wat mis jij nog op het eerste zicht?
Kunst in Zicht ontwikkelt actieve kunsteducatieve projecten. Geïnspireerd door de hedendaagse kunsten werkt KiZ kunsteducatieve projecten uit voor (jonge)kinderen en jongeren alsook vormingen voor hun begeleiders. Hierbij staan twee doelen voorop: leren door de kunsten én interesse ontwikkelen voor de kunsten.
Tal van projecten gaan door op school, in het museum of in een cultuur- of gemeenschapscentrum.
Duikel mee in de kunsten en laat de verwondering jou veroveren!
www.kunstinzicht.be
Luk Lenoir is filmmaker en kunsteducatief ontwikkelaar-procesbegeleider. Luk houdt de vinger aan de pols binnen de hedendaagse kunst en is expert in het ontwikkelen en opvolgen van kunsteducatieve projecten die steeds vertrekken vanuit die hedendaagse kunsten. Hij is ook vast verbonden aan KiZ als artistiek medewerker. Zo ontwikkelde hij o.a. het labo ‘Bouwstof’ en begeleidt hij de CQ-Vorming die vertrekt vanuit de kunsteducatieve methodiek van KiZ.
Luc coördineerde de pilootfase van KRAAIENNEST.
praktijktafel Hop Up
Duik mee in Hop Up en laat het kind in jezelf helemaal los. Ervaar aan de lijve de kracht van vrij spelen en hoe dit ruimte maakt voor de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen. We reflecteren over het belang van vrijheid en over de rol van materiaal en ruimte in een creatief proces met kinderen.
Hop Up is een innovatief speelconcept voor plekken en ruimtes waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar spelen, leren en beleven. Het werd ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen buitenschoolse opvang, cultuur en vrije tijd. Het doel: samenwerking en gedeeld ruimtegebruik ondersteunen én de leefwereld van kinderen vergroten.
www.hopup.be
Blenders vzw is een organisatie die noden en kansen in de samenleving opspoort en inzet in op de kracht van verbinding om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. We zijn partner van het Ondersteuningsnetwerk Kinderopvang MENTES en nemen sinds jaar en dag een ondersteunende en innoverende rol op binnen de buitenschoolse kinderopvang. Dat doen we door in te zetten op samenwerking en kruisbestuiving en met nieuwe ontwikkelingen als Hop Up en DoeDoes.
www.blenders.be
Eva Maréchal is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Hop Up Playground en speelfilosofie. Met een achtergrond in antropologie, filosofie en kunsteducatie wil zij omgevingen creëren waar kinderen floreren en waar ze ruimte krijgen om volop te ontdekken, verbeelden en experimenteren. Vanuit Blenders blaast ze naast Hop Up ook DoeDoos mee leven in en geeft ze vormingen rond spelen en creativiteit aan medewerkers in de buitenschoolse kinderopvang.
praktijktafel creatieve leeromgevingen / participatieve ontwerpprocessen
De manier waarop een ruimte is ingericht heeft niet enkel invloed op hoe je je voelt, ook op hoe je leert en speelt. ART BASICS for CHILDREN (ABC) wil de ontwikkeling van kinderen mee ondersteunen vanuit een specifieke architecturale context met een sterke interne logica, een ruimte die hen op een directe en open manier stimuleert en sensibiliseert.
De voorbije jaren kwamen er heel wat vragen van organisaties die met kinderen/jongeren werken en op zoek zijn naar een kwaliteitsvolle en doordacht ingerichte omgeving waarin ook het esthetisch gevoel en de creativiteit van kinderen aangesproken wordt. Onder de vorm van een participatief ontwerpproces onderzoekt ABC samen met de partner, de noden en mogelijkheden van de infrastructuur, en ontwerpt specifiek meubilair, aangevuld met boeken en spelmaterialen. Bedoeling is om een creatieve leeromgeving op maat te realiseren..
Tegelijk loopt er een meer ‘pedagogisch’ coachingstraject voor de medewerkers van de partner met de intentie hen te inspireren om creatief met kinderen/jongeren aan de slag te gaan in hun nieuw ingerichte ruimtes.
Aan deze praktijktafel gaat Wim de Graeve van ABC in op de manier waarop zo'n creatieve leeromgeving tot stand komt aan de hand van de specifieke case van het Huis van het Kind in Herenthout.
ART BASICS for CHILDREN situeert zich op de grens van kunst en educatie: het is een labo voor esthetische ervaringen, creativiteitsontwikkeling en artistieke sensibilisering. De permanente werking met activiteiten voor schoolklassen, families, leerkrachten in opleiding, medewerkers van musea/bibliotheken,… vindt onderdak in het ABC-huis in Brussel. Daarnaast organiseert ABC op verplaatsing projecten zoals kamishibai-vertellingen, thematische studio’s en het inrichten van creatieve leeromgevingen. ABC staat ook open voor consulting, inspiratiegesprekken of occasionele samenwerkingsverbanden.
www.abc-web.be
Mis deze stop van de roadtrip niet!
Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Roadtrip cultuureducatie 2021
De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

In Anderlecht brengt CIE sQueezz kunst tot bij de allerkleinsten
Kunst voor de allerkleinsten? Dat is niet te hoog gegrepen, zo bewijst het project VanKleinsAfaan. Daarvoor slaan het gezelschap CIE sQUEEZZ en de Nederlandstalige kinderdagverblijven in Anderlecht de handen in elkaar.