Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Op 28 september nodigen we tijdens deze stop van roadtrip cultuureducatie i.s.m. ART BASICS for CHILDREN Paula Briggs van AccesArt uit om ons te inspireren.

AccesArt is een creatieve community die ondersteuning wil bieden voor alles wat met onderwijs en educatie in de brede vorm van beeldende kunsten.

Het platform is er voor

 • leerkrachten
 • educatoren
 • kunstenaars met een educatieve praktijk
 • museummedewerkers die bezig zijn met educatie en publiekswerking
 • creatievelingen allerhande

en biedt een grote verzameling bronnen die het plannen van kunsteducatieve activiteiten en lessen ondersteunen, maar die natuurlijk ook gewoon ideeën, inspiratie en begeleiding bieden voor de eigen (kunst)praktijk.

In deze sessie deelt Paula Briggs hoe en waarom AccesArt als innovatieve liefdadigheidsinstelling werd opgericht. Ze deelt hierbij de mechanismen achter de organisatie die AccesArt in staat stellen om samen te werken met een breed scala aan belanghebbenden, individuen en organisaties. Ze deelt de plannen van AccesArt voor de toekomst, inclusief manieren waarop nieuwe partners en organisaties kunnen meedoen.

Paula ziet veel uitdagingen waarmee kunstorganisaties op dit moment worden geconfronteerd. In het tweede deel van de sessie gaat ze met de deelnemers de discussie aan over wat die uitdagingen kunnen zijn, hoe we ze aangaan en hoe we kunnen samenwerken om dingen anders te doen.

Voertaal: Engels

Barbara Struys
Neem contact op met
Barbara Struys
Coördinator cultuureducatie & netwerk Vitamine C

Praktisch

 • Datum: dinsdag 28 september
 • Start om 10u, einde voorzien om 12u30
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Deze sessie zal volledig online plaatsvinden. Na je inschrijving houden we je op de hoogte van het verloop van de sessie.
 • Voor deze sessie maken we gebruik van Zoom. Na wat research is dit voor ons en de deelnemers de meest gebruiksvriendelijke tool, met de mogelijkheden om een kwalitatieve interactieve ervaring mogelijk te maken. Uiteraard nemen we de noodzakelijke maatregelen om de veiligheid en privacy van de deelnemers tijdens de online sessies te garanderen.
  Heb je hier vragen over? Lees even onze infopagina over het gebruik van Zoom of neem contact met de contactpersoon van dit event.
 • Enkel ingeschreven deelnemers ontvangen de deelnamelink.
 • Benodigdheden: computer met camera en microfoon

Over Paula Briggs

Access Art werd in 1999 opgericht door Paula Briggs en Sheila Ceccarelli. Zowel Paula als Sheila volgende een opleiding tot beeldhouwer en richtten vervolgens hun eerste organisatie op, Cambridge Sculpture Workshops.

Toen de mogelijkheden van het internet als krachtige visuele tool groeiden, begonnen ze met Access Art. Sindsdien ontwikkelen ze vanuit hun praktijk innovatieve, creatieve en educatieve resources met betrekking tot de beeldende kunsten en delen die met het brede educatieve veld.

Paula en Sheila wonen allebei in Cambridge. Sheila nam afscheid van haar functie in 2020, Paula is nog steeds de creative director van de organisatie.

Paula is ook auteur van twee boeken: Drawing Projects for Children en Make, Build, Create: Sculpture Projects for Children, uitgegeven door Black Dog Press, Londen

Paula Briggs
Paula Briggs

Over ART BASICS for CHILDREN

ART BASICS for CHILDREN situeert zich op de grens van kunst en educatie: het is een labo voor esthetische ervaringen, creativiteitsontwikkeling en artistieke sensibilisering. De permanente werking met activiteiten voor schoolklassen, families, leerkrachten in opleiding, medewerkers van musea/bibliotheken,… vindt onderdak in het ABC-huis, in Brussel. Daarnaast organiseert ABC op verplaatsing projecten zoals kamishibai-vertellingen, thematische studio’s en het inrichten van creatieve leeromgevingen.

ABC volgt het werk van AccessArt al geruime tijd en bewondert de manier waarop de organisatie

 • inspirerende artistieke activiteiten verbindt met het onderwijs en er zo in slaagt om kunst te integreren in het curriculum
 • resources op een kwaliteitsvolle manier visualiseert en toegankelijk maakt.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

HETGEVOLG repetitie (c) Marit Stocker

De kracht van theater

23 jun 2021 13:30 - 15:00 — i.s.m. BarVIZart, powered Jeugdcentrum Vizit
Online event

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Theater is een enorm krachtig medium om mensen te laten leren van en over zichzelf, de ander en de wereld rondom zich. Hoe kijkt Stefan Perceval, acteur, regisseur en directeur van de Theaterwerkplaats HETGEVOLG, hiernaar? BarVIZart nodigt hem uit om zijn werkwijze en overtuiging uit te doeken te doen tijdens dit roadtripevent.

Meer lezen
Endangered Friends (c) The Young Coneys

Performing Facilitation

15 sep 2021 13:30 - 17:00 — i.s.m. Destelheide (Elvira Crois & Marieke Breyne)

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Wat is de rol van een cultuureducatieve werker in een participatief project met jongeren? Verken in dit roadtripevent actief participatieve kunst- en jeugdpraktijken uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Meer lezen
(c) Tom De Witte

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

21 okt 2021 13:00 - 17:00 — i.s.m. Larf!, NTGent en Demos

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchster, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Meer lezen
Kunsteducatie als katalysator voor duurzaamheid
Verslag kennisevent

Pleidooi voor doendenkers

24 mrt. 2021

Hoe kan kunsteducatie een motor zijn voor duurzaamheid? Met die vraag trapte de Roadtrip Cultuureducatie 2021 zich op gang. Muzische Workshops vzw legde ze voor aan de Nederlandse ecosoof Henk Oosterling.

Meer lezen
Beeld voor publiq website unsplash
Verslag kennisevent

Impact van kunst en leren op het brein van kinderen en jongeren

09 dec. 2020

Op 6 oktober 2020 organiseerden we in samenwerking met Bamm! tijdens de roadtrip cultuureducatie een online sessie met Mark Mieras, wetenschapsjournalist. In een videoverslag van de sessie bundelen voor jou de highlights.

Meer lezen
Roadtrip 2020 DeVeerman, copyright Carlos Dekeyrel

Roadtrip cultuureducatie 2021

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd