Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Wat heeft de cultuureducatieve facilitator gemeen met een theateracteur van een participatieve voorstelling? En hoe kunnen methodieken van participatieve kunstvoorstellingen inspiratie bieden voor cultuureducatieve projecten met jongeren? Dat zijn de uitgangsvragen voor het roadtripevent dat we op 15 september organiseren i.s.m. Destelheide.

Om deze vragen samen te onderzoeken, laten we eerst 2 experts aan het woord: professor Sruti Bala en participatief kunstenaar Sarah John geven elk een keynote die reflecteert over de rol van de facilitator. Tijdens de lezingen zoomen Bala en John in op hun eigen praktijk en op wereldwijd onderzoek over het thema waarna ze ook met elkaar in gesprek gaan.

Na de dialoog volgen twee parallelle workshops van Keur Eskemm (FR) en The Young Coneys (UK) waarin je interactief met hun praktijk kennis maakt. Beide workshops geven inzicht in de methodieken die in hun werk aan bod komen. De workshop van Keur Eskemm bouwt voort op het project LAP, Laboratoire Artistique Populaire, waarbij jongvolwassenen een artistiek traject en culturele activiteiten met pedagogische, coöperatieve en experimentele dimensies volgen. The Young Coneys is een project van het Londense collectief Coney, dat interactief theater, games en avontuur creëert. Toby Peach, die de artistieke leiding over de groep heeft, laat je kennis maken met de methodieken van The Young Coneys.

Dit roadtripevent wordt mee in het kader van het Erasmus+ project Participatory Practice: Bridging Youth Work and Arts georganiseerd. De kennis en expertise uit het trainingsevent en seminarie, dat als onderdeel van het Erasmus+ project begin september in Destelheide plaatsvindt, wordt verder ontsloten tijdens het roadtripevent. Voor de uitwerking van dit programma gaat Destelheide de samenwerking aan met Elvira Crois (UA, VUB & Apaya) en Marieke Breyne (Apaya).

Voertaal: Engels

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Medewerker publieksontwikkeling

Praktisch

 • Datum: woensdag 15 september
 • Onthaal vanaf 13u, start om 13u30, einde voorzien om 17u
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Indien mogelijk zal deze sessie volledig offline plaatsvinden. Mocht de situatie met COVID-19 in september opnieuw strengere maatregelen vereisen, zorgen we voor een online alternatief. De ingeschreven deelnemers worden hier tijdig van op de hoogte gebracht.
 • Locatie: Destelheide, Destelheidestraat 66, Dworp
 • Programma:
  • 13u00 - Onthaal
  • 13u30 - Keynote Sruti Bala - Sarah John & gesprek
  • 14u45 - Parallele workshops The Young Coneys & Keur Eskemm (je kan bij inschrijving je voorkeur opgeven, we proberen hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden)
  • 16u15 - Plenaire uitwisseling workshop & netwerken

Over Sruti Bala

Sruti Bala is hoofddocent van het Departement Theater Studies aan Universiteit Amsterdam. Ze is verbonden aan the Amsterdam School for Cultural Analysis en Amsterdam Centre for Globalisation Studies. Haar onderzoek situeert zich op het gebied van participatieve kunst, theater en conflict, feministische theorie en pedagogiek. Afgelopen decennium was ze als onderzoeker en facilitator betrokken bij verschillende projecten en trajecten rond community art.

In het boek The Gestures of Participatory Art (2020) analyseert Bala artistieke praktijken, van gemeenschapstheater en performance tot beeldende kunst, over heel de wereld. Met haar vorige onderzoeksproject, Interweaving: Rethinking Participatory Art, onderzocht Bala de theoretisering van participatie in theater en performance. Met het onderzoek ondergraafde ze de connotatie dat participatieve kunst onschuldig is en reflecteerde ze over haar conflicterende, agonistische potentieel.

Sruti Bala
Sruti Bala

Over Sarah John

Sarah John leidt als regisseur en performer creatieve processen. Samen met Sara Topsøe-Jensen vormt de ze artistieke kern van het Deense performancegezelschap Carte Blanche 2.0 : Art of Listening. Ze maakt perfromances en installaties. Ze groeide op in Australië en is sinds 2012 gevestigd in Denemarken, waar ze onder andere het multiplatform en live-art laboratorium Time Woke Up in Darkness regisseerde. Ze maakt deel uit van het INHEPI Network, een internationaal collectief van kunstenaars die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar de concepten van participatieve kunst.

Sarah John
Sarah John

Over The Young Coneys

The Young Coneys is project van het Londense collectief Coney, dat interactief theater, games en avontuur creëert. The Young Coneys is een groep van jongeren van verschillende achtergronden, die werk maken om te spelen voor anderen, vooral voor volwassenen. Stuk voor stuk zijn ze doordrongen met het 'Coney-ethos' van avontuur, nieuwsgierigheid en creativiteit om de wereld te veranderen. De werving van de jongeren gebeurt onder andere via scholen en jeugdcentra, waar Coney workshops geeft en projecten opzet. De huidige groep bestaat uit 44 jonge creatievelingen, tussen 7 en 13 jaar, die de kans krijgen om hun individuele superkrachten verder te ontwikkelen.

Endangered Friends (c) the Young Coneys
Endangered Friends (c) the Young Coneys

Over Keur Eskemm

Keur Eskemm (FR), een taalmengsel van Bretons en Wolofs, wat 'The House of Exchange' betekent, trekt volop de kaart van jongeren en gaat de dialoog tussen verschillende culturen aan. De werking, die vertrekt vanuit ontdekking en uitwisseling, daagt jongeren uit om de diverse samenleving, waarin zij leven, beter te begrijpen. Met de initiatie van creatieve, innovatieve en experimentele projecten wil Keur Eskemm onder jongeren een draagvlak rond solidariteit en delen creëren. Door coöperatieve instrumenten en actieve pedagogische methodes in te zetten, draagt Keur Eskemm bij tot sociale inclusie.

Keur Eskemm
Keur Eskemm

Over Destelheide

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie waarin voornamelijk jongerenorganisaties en het onderwijs creatieve activiteiten ontplooien. De faciliteiten en diensten maken een kwaliteitsvol verblijf met catering en overnachting mogelijk in een steeds evoluerende infrastructuur in een groene omgeving. De educatieve dienst Dharts ontwikkelt een inspirerend leefklimaat, bouwt artistieke trajecten met jongeren en kunstenaars uit en organiseert kunsteducatieve vormingsmomenten om de verblijvers bij hun eigen activiteiten te ondersteunen, inspireren en stimuleren.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Piet Vranckx
Praktijkvoorbeeld

De Zomeracademie van De Veerman en Destelheide

27 apr. 2021

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar voor de Zomeracademie: een artistieke werkweek voor iedereen vanaf 18 jaar die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Meer lezen
770be1d5 3b01 4ccc bfed 1ec060b23112
Verslag kennisevent

Participatieve kunstpraktijken: hoe kan je er vorm aan geven?

09 okt. 2020

Maar waar zijn artiesten mee bezig waar iedereen zich mee kan verbinden? We gingen samen met De Veerman op ontdekkingsreis tijdens een live roadtripevenement. Aan den lijve leerden we wat participatieve kunstpraktijken kunnen zijn, d.m.v. workshops met Katrien Oosterlinck, Kristof Van Gestel en Hans Bossman.

Meer lezen
HETGEVOLG repetitie (c) Marit Stocker

De kracht van theater

23 jun 2021 13:30 - 15:00 — i.s.m. BarVIZart, powered Jeugdcentrum Vizit
Online event

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Theater is een enorm krachtig medium om mensen te laten leren van en over zichzelf, de ander en de wereld rondom zich. Hoe kijkt Stefan Perceval, acteur, regisseur en directeur van de Theaterwerkplaats HETGEVOLG, hiernaar? BarVIZart nodigt hem uit om zijn werkwijze en overtuiging uit te doeken te doen tijdens dit roadtripevent.

Meer lezen
Kunsteducatie als katalysator voor duurzaamheid
Verslag kennisevent

Pleidooi voor doendenkers

24 mrt. 2021

Hoe kan kunsteducatie een motor zijn voor duurzaamheid? Met die vraag trapte de Roadtrip Cultuureducatie 2021 zich op gang. Muzische Workshops vzw legde ze voor aan de Nederlandse ecosoof Henk Oosterling.

Meer lezen
Roadtrip 2020 DeVeerman, copyright Carlos Dekeyrel

Roadtrip cultuureducatie 2021

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd
Sfeerbeeld roadtrip cultuureducatie kortrijk

Roadtrip cultuureducatie 2020

De Roadtrip cultuureducatie, dat waren ook dit jaar weer 9 gratis events in samenwerking met 9 heel verschillende partners. Ontdek de verslagen en de highlights van de verschillende sessies.

Ik ben benieuwd