Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?
De roadtrip neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.
Over de sessie
Vanuit welke nood ontstaan er vandaag overal in Europa vrijhavens waarbij activisme en creatieve ontplooiing vaak hand in hand gaan? Hoe zien die praktijken eruit? Welke rol spelen jongeren hierbij en welke impact op de maatschappij beogen ze ? Zijn deze plekken, waar jongeren vaak de vinger aan de pols houden, bakens van hoop en verandering?
Tijdens dit event gaan we dieper in op de resultaten van Subtopia, About Spaces for Change and Resilience, een tweejarig Europees uitwisselingsproject dat eind mei afloopt. Dit project focust op culturele en creatieve (jongeren)plekken in Europa die changemakers kunnen zijn voor de samenleving (buurtgericht, op nationaal niveau…). Het zijn ontmoetingsplaatsen, off -of online, waar minderheden zich doorgaans thuis voelen en een stem krijgen.
De keynote komt van Mieke Renders. De voorbije jaren was ze Managing Director van Trans Europe Halles (Zweden), een Europees netwerk voor onafhankelijke culturele organisaties in vaak industriële gebouwen. Vanuit die ervaring vertelt ze over het waarom en hoe van vernieuwende initiatieven in Europa die jongeren empoweren.
Een van de Subtopia-partners, Andreea Iager-Tako van Ambasada in Timisoara (Roemenië), vult de keynote aan. Zij vertelt over de werking van Ambasada & PLAI en hoe ze samen met jongeren werk hebben gemaakt van een veilige omgeving met aandacht voor veerkracht en creatieve activiteiten.
Daarna gaan we zelf reflecteren en uitwisselen. Wat zijn de ‘lessons learned’ van het Subtopia-project? Kunnen we spreken van gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen en Brussel? Welke kansen en uitdagingen kennen zij? We gaan met mekaar in dialoog, delen onze vragen en/of expertise.
Choreograaf Zoe Demoustier sluit de namiddag af. Ze brengt een inspirerende getuigenis van hoe zij als jonge kunstenaar vaak in co-creatie gaat met andere jongeren en hen op manier een forum biedt.

Praktisch
- Datum: Dinsdag 30 mei 2023
- Locatie: Stelplaats, Diestsepoort 15, 3000 Leuven
- Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 17u30
- Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2023:
- Een ticket kost €40 excl. btw (€48,40 incl. btw)
- Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 4 events van de roadtrip cultuureducatie 2023.
- De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
- Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
- Maximum aantal deelnemers: 25
Over Stelplaats
Stelplaats is een opmerkelijke ruimte voor jongeren(cultuur), vlakbij het station van Leuven. Je vindt er een hal, een keuken, een zeefdrukatelier, skatepark, repetitieruimtes, fietsatelier, … De catering van dit Roadtripevent wordt voorzien door jongeren die aan Stelplaats verbonden zijn.
Over Mieke Renders
Mieke Renders (1975) is geboren in Brugge. Ze is gepassioneerd door culturen en talen en heeft in verschillende landen gewoond. Ze studeerde culturele en fysische antropologie en cultuurmanagement. Ze begon haar carrière als curator en projectmanager in de museale en erfgoedwereld. Enkele jaren later verschoof haar interesse ook naar de podiumkunsten en ging ze verbindingen maken tussen erfgoed, de podiumkunsten en beeldende kunsten. De voorbije jaren was ze Managing Director van Trans Europe Halles (Zweden), een Europees netwerk voor onafhankelijke culturele organisaties in vaak industriële gebouwen. Ze is een sterke believer in de onafhankelijkheid van culturele actoren en in hun mogelijkheid om zichzelf te organiseren in netwerken om zo een grotere impact te bereiken.
Over Andreea Iager-Tako
Andreea Iager-Tako studeerde psychologie en strategische ontwikkeling. Ze heeft heel wat werkervaring op het vlak van social impact van werkingen op buurt, stad, ... Ze is oprichter van Ambasada en PLAI in Timisoara (Roemenië). Sinds 2015 biedt Ambasada een ontmoetingsplaats voor NGO’s, freelancers, kunstenaars, muzikanten, sociale en creatieve ondernemers.
Over het uitwisselingsproject Subtopia
Subtopia staat voor ‘sub’ en ‘Utopia’. Bijna onder de oppervlakte (sub), niet geïnstitutionaliseerd, bestaan er overal in Europa vrijhavens voor veerkracht, activisme en creatieve ontwikkeling. Vanuit een streven naar maatschappelijke verandering (utopia) zijn jongeren er vaak de motor van. Subtopia dus als roepnaam van een tweejarig uitwisselingsprogramma waarbij acht dergelijke en toch verschillende organisaties met mekaar in dialoog gingen over hun drijfveren, knelpunten, impact op de omgeving.
Mis deze stop van de roadtrip niet!
Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!