Netwerk Vitamine C, dat zijn zo'n 70 mensen met een hart voor cultuureducatie in de vrije tijd, die het engagement aangegaan zijn om samen te bouwen aan meer kennisdeling binnen de hele brede cultuureducatieve sector. Op donderdag 15/12 organiseren we op het PubliqForum in Brugge voor deze radars een netwerklunch.

Tijdens deze live ontmoeting stelt ex-Veermanner Tijl Bossuyt zijn nieuwe boek Gestotter op de weg naar schoonheid voor. Met collega Patrick Jordens gaat hij in gesprek over honderd jaar niet-formele kunsteducatie en kunstparticipatie. Na het interview nemen we de tijd voor een gezellige uitwisseling en ontmoeting met de andere radars van het Netwerk Vitamine C.

Na afloop krijg je het boek Gestotter op de weg naar schoonheid gratis mee naar huis.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Praktisch

Over Tijl Bossuyt

Tijl Bossuyt (°1957) was tot maart 2022 de bezieler en roerganger van de kunsteducatieve organisatie De Veerman en is nog steeds een vurig pleitbezorger van kunst en cultuur voor iedereen.

In 2000 richtte hij De Veerman op: een organisatie die de vele oevers van de samenleving verbindt via de kunsten. Geen onwrikbare brug, maar een wendbare veerboot, met veel kunstenaars aan boord. Een veerboot die bij voorkeur vaart tussen onbekende oevers en in onbestemde nevels. Een veerboot die iedereen laat ervaren dat kunst geen luxe is, maar een noodzaak. Voor het welzijn, de kritische reflex, het samen zoeken en soms vinden, het proberen, het groeien, het stilstaan, de beroering, de twijfel, ...

Daarnaast bleef Tijl zich engageren in het brede veld van de kunsteducatie door op lokaal en Vlaams gebied zijn stem te laten horen in belangenverenigingen, politieke en maatschappelijke debatten, via lezingen en als beoordelaar en voorzitter in subsidiecommissies.

Over het boek Gestotter op de weg naar schoonheid

In Gestotter op de weg naar de schoonheid schetst Tijl Bossuyt het wel, maar vooral het wee van 100 jaar niet-formele kunsteducatie en -participatie in Vlaanderen. Hoe deze tak van de kunsten vaak tot een schimmenspel werd gedwongen door intense verzuiling, politieke beslissingen, economische wetmatigheden, het kunstenveld, zichzelf … maar telkens opnieuw als een feniks herrees. Hij schreef dit overzicht in de hoop dat kunsteducatie en -participatie op de agenda’s zullen blijven staan, maar vooral om het gesprek, het debat, het denken over en het kunstzinnig handelen te voeden, met het oog op een duurzame en schone toekomst.

Netwerk Vitamine C

Ligt cultuureducatie in de vrije tijd je nauw aan het hart? Wil je je steentje bijdragen aan het delen van ervaring en inspiratie? Wil je mee richting geven aan de kenniswerking van publiq rond cultuureducatie in de vrije tijd?

Word radar van het netwerk

Radars netwerk Vitamine C

Deze mensen en organisaties tekenden al de engagementsverklaring van Netwerk Vitamine C.

Ontdek wie al radar is
Praktijkvoorbeeld

“Ik heb eindelijk nog eens kunnen babbelen met mijn ouders!”

12 apr. 2022

Z33 ontwikkelde een familieparcours voor kinderen én hun ouders

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De Vragenvulkaan

14 jul. 2021

Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe Denkkaravaan met de Vragenvulkaan kinderen aan het filosoferen krijgt.

Bekijk de video
Praktijkvoorbeeld

Cultuureducatie in het Industriemuseum

26 okt. 2021

Het Industriemuseum in Gent omschrijft zichzelf als een kindvriendelijk doe-museum. Hoe pakken zij hun werking voor de vrije tijd aan? Hoe geven ze dat doe-museum vorm?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Het wijktraject van hetpaleis & vzw Kras

31 mrt. 2021

Hoe een publiek bereiken dat de diversiteit van de context waarin je werkt weerspiegelt? Ontdek het praktijkvoorbeeld van hetpaleis en vzw Kras Jeugdwerk.

Meer lezen