Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Soms zijn deze ontmoetingen heerlijk complexloos, maar evengoed zijn ze soms, door heel uiteenlopende perspectieven, best uitdagend of schurend en leiden tot geladen of gevoelige discussies. Hoe kunnen we omgaan met die diversiteit aan meningen en emoties? Hoe laten we ze aan bod komen in een gesprek, zonder dat dit meteen of noodzakelijk tot hoogoplopende discussies leidt? Hoe kunnen we onszelf hierin sterk genoeg voelen om dergelijke gesprekken aan te gaan?

In dit roadtripevent i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO buigen we ons over emotienetwerken als een mogelijke manier om een meerstemmig gesprek te voeren. Emotienetwerken leert je hoe je je kritisch kan verhouden tot erfgoed en/of kunst. De methode brengt je ook bij hoe je oog kan hebben voor je eigen positie hierin. Tijdens dit event oefen je mogelijke vaardigheden die helpen bij de vaak emotioneel geladen omgang met het verleden in het heden.

Prof.dr. Hester Dibbits is als lector Cultureel Erfgoed verbonden aan Reinwardt Academie. Samen met haar collega Rosa Mul stelt ze de methode emotienetwerken voor. Na de introductie ga je aan de slag met de collectie van Museum Kunst & Geschiedenis. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers wat er gebeurt als we gevoelens met elkaar bespreken over een voorwerp uit de collectie, wisselt kennis met hen uit en deelt ervaringen. De praktische toepassing vertrekt vanuit (gevoelig) erfgoed, maar is ook vertaalbaar naar andere culturele contexten en praktijken.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Praktisch

  • Datum: Donderdag 29 september 2022
  • Locatie: Museum Kunst & Geschiedenis, Parc du Cinquantenaire 10, Brussel
  • Timing: Onthaal vanaf 12u30, start om 13u00, einde voorzien om 16u30
  • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:
    • Een ticket kost €50 excl. btw (€60,50 incl. btw).
    • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 6 events van de roadtrip cultuureducatie 2022.
    • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
    • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
  • Maximum aantal deelnemers: 24

Over Hester Dibbits

Hester Dibbits is sinds 2011 als lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie verbonden. Sinds 2014 combineert zij haar werk voor de academie met een bijzonder hoogleraarschap aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dibbits bekleedt hier de door het LKCA ingestelde leerstoel Historische Cultuur en Educatie. Eerder was zij werkzaam als onderzoeker bij de vakgroep Etnologie van het Meertens Instituut (KNAW) en als interim hoofdconservator bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Dibbits zoekt in haar werk steeds naar de verbinding tussen de wetenschappelijke wereld en de praktijk. Ze hanteert daarbij een historisch-etnologisch perspectief, met bijzondere aandacht voor erfgoed en de cultuur van het dagelijks leven. Dibbits begeleidt MA- en PhD-onderzoek op het terrein van materiële cultuur, erfgoed, musea en educatie. Ze is het boegbeeld van de NWA-route Levend Verleden van de Nationale Wetenschaps Agenda en lid van de Nationale Onderzoeksraad Cultureel Erfgoed.

Over FARO

FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. Het steunpunt is er voor erfgoedprofessionals in musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, immaterieel-erfgoedactoren en landelijk dienstverlenende organisaties. Hun opdracht? Erfgoedwerkers ondersteunen en laten groeien.

Over Museum Kunst & Geschiedenis

Museum Kunst en Geschiedenis is deel van de KMKG met een uitzonderlijk rijke en diverse collectie van archeologische objecten, artefacten en kunst. De oudheid komt aan bod, net als de islamitische wereld, de niet-Europese culturen, Europese (decoratieve) kunsten van de vroege middeleeuwen tot de art nouveau en art deco.

Het team Puliek en Educatie van het museum stelt zich de opdracht om deze collecties en de wetenschappelijke kennis erover open te breken, te delen en te verbinden met mensen vandaag, vertaald naar volwassenen, families en kinderen en het onderwijs. Samen gaan ze het gesprek over kunst en geschiedenis aan en proberen ze het menselijke in elk object, waar steeds makers, gebruikers, liefhebbers en tegenstanders achter schuilen, te begrijpen.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Over de generatiekloof heen. De waarde van intergenerationeel werken

22 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Destelheide

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we de vaak negatieve en stereotype beeldvorming over ouderen in onze samenleving ombuigen? Destelheide nodigt onderzoeker An-Sofie Smetcoren uit om onze blik te openen en de effecten van intergenerationeel werken toe te lichten. Daarna gaan we in een workshop met TRILL vzw actief aan de slag en ontdekken we hoe de organisatie erin slaagt de brug tussen generaties te slaan.

Meer lezen

Hoe meertaligheid en inclusie hand in hand gaan

11 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Willemsfonds

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we meertaligheid onder jongeren binnen de vrije tijd inzetten om inclusie te bevorderen? Willemfonds nodigt professor Orhan Agirdag uit om de didactische, creatieve en maatschappelijke kwaliteit van talige diversiteit te duiden. De brusselse organisatie Foyer vult zijn lezing aan met praktijkverhalen over baanbrekende projecten rond meertaligheid.

Meer lezen
Kennisdossier

Kunsteducatie in de buitenschoolse kinderopvang

12 mei 2022

Op welke manier kunnen we de kunsten - en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken - in de buitenschoolse kinderopvang binnenbrengen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij?

Meer lezen