Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Moet alles altijd van de eerste keer goed gaan? Wat betekent falen en hoe haal je er het beste uit? Tijdens dit roadtripevent i.s.m. Nerdlab maak je kennis met de artistieke praktijk van Manon Van Hoeckel en Ista Bos, die doordrongen is van pogingen tot mislukken. Zij zoomen in op hun failstory's, hoe falen kan bijdragen tot succes en wat ze zeker opnieuw zouden doen, maar nergens heen ging.

Manon Van Hoeckel, sociaal ontwerper en beeldend kunstenaar, laat zich tijdens de ontwikkeling van productoplossingen voor haar social-design-projecten door missers en systematische veranderingen inspireren. Als medeoprichter van Waag's prijswinnende TextielLab Amsterdam en conceptontwikkelaar verkent Ista Boszhard alle mogelijke alternatieven om de textiel- en kledingindustrie te blijven uitdagen.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Medewerker publieksontwikkeling

Praktisch

 • Datum: vrijdag 1 oktober
 • Onthaal om 9u30, start om 10u, einde voorzien om 12u30
 • Locatie: Nerdlab, Nieuwland 65, 9000 Gent
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk
 • Indien mogelijk zal deze sessie volledig offline plaatsvinden. Mocht de situatie met COVID-19 in september opnieuw strengere maatregelen vereisen, zorgen we voor een online alternatief. De ingeschreven deelnemers worden hier tijdig van op de hoogte gebracht.

Over Ista Boszhard

Ista Boszhard studeerde Fashion Design en Cultuurwetenschappen en is conceptontwikkelaar en medeoprichter van Waag's prijswinnende TextielLab Amsterdam waar ze zich vooral richt op culturele innovatie binnen de textiel- en kledingindustrie.

In haar werk bevraagd ze steeds de status quo die we gewend zijn en verkent ze mogelijke en gewenste alternatieven. Ze faciliteert en verbindt mensen door gemeenschappen op te bouwen die samen deze industrie willen veranderen. Ista is ervaren in het begeleiden van mensen in creatieve en transformatie processen en gebruikt daarbij verschillende methoden zoals storytelling, co-creatie, ontwerp- en scenario-denken. Ze combineert intuïtie en onderzoek binnen haar culturele studies. Ista werkt ook als docent aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en de HvA.

Over Manon Van Hoeckel

Manon van Hoeckel (1990) is ontwerper en beeldend kunstenaar en ontwerpt ontmoetingen. Als sociaal ontwerper ontwikkelt Manon tools die vreemden ertoe aanzetten met elkaar in gesprek gaan. Ze wordt gemotiveerd door het verdwijnen van het gesprek in de openbare ruimte, in de politiek en tussen verschillende groepen in onze maatschappij. Een thema waar ze designingrepen voor ontwerpt, vraagt om een systemische verandering die verder reiken dan productoplossingen. Manon laat op natuurlijke wijze de veranderkracht van kunst en design zien. In haar social design-projecten stelt zij steeds actuele en relevante vragen, die ze vervolgens oorspronkelijk beantwoordt.

Over Nerdlab

Nerdlab is een kunsteducatieve organisatie die gelooft dat jonge mensen de wereld gaan redden. Daarvoor bieden ze hen creatieve, technische en sociale skills. De organisatie droomt van een wereld vol technologie, een maatschappij waarin technologie je helpt bij het oplossen van de grote vraagstukken. Zoals het voortbestaan van de mensheid op deze of een andere planeet. Jonge mensen zijn hierbij de sleutelfiguren. Ze groeien op in een wereld waar internet altijd heeft bestaan en algoritmes mee beslissingen maken. De toekomstige generaties zullen bepalen hoe er zal om gegaan worden met robots, A.I. en privacy. Ze kunnen maar beter voorbereid zijn.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Ryvita collage (c) Acces Art

AccesArt & visual arts education

28 sep 2021 10:00 - 12:30 — i.s.m. ART BASICS for CHILDREN
Online event

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe kan een website met bronnen voor educatie rond beeldende kunsten uitgroeien tot een levende community met meer dan 900 resources, 6.000 leden en 13.000 abonnees? Laat je inspireren door Paula Briggs van AccesArt (UK)!

Meer lezen
(c) Tom De Witte

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

21 okt 2021 13:00 - 17:00 — i.s.m. Larf!, NTGent en Demos

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchster, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Meer lezen
Endangered Friends (c) The Young Coneys

Performing Facilitation

15 sep 2021 13:30 - 17:00 — i.s.m. Destelheide (Elvira Crois & Marieke Breyne)

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Wat is de rol van een cultuureducatieve werker in een participatief project met jongeren? Verken in dit roadtripevent actief participatieve kunst- en jeugdpraktijken uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Meer lezen
Roadtrip 2020 DeVeerman, copyright Carlos Dekeyrel

Roadtrip cultuureducatie 2021

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 10 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd
Kunsteducatie als katalysator voor duurzaamheid
Verslag kennisevent

Pleidooi voor doendenkers

24 mrt. 2021

Hoe kan kunsteducatie een motor zijn voor duurzaamheid? Met die vraag trapte de Roadtrip Cultuureducatie 2021 zich op gang. Muzische Workshops vzw legde ze voor aan de Nederlandse ecosoof Henk Oosterling.

Meer lezen
(c) illustratie: Birthe Janssens
Verslag kennisevent

De kracht van theater - Stefan Perceval inspireert

28 jun. 2021

Op 23 juni inspireerde Stefan Perceval ons tijdens een event van de roadtrip cultuureducatie i.s.m. BarVIZart. Enkele impressies van zijn talk ontdek je hier, ondersteund door de illustraties van jong talent Birthe Janssens.

Meer lezen