Deeltijds Vrijwilligerswerk


Organisatie
Welzijnshuis Kortenberg
Het Welzijnshuis Kortenberg is een openbaar centrum voor maatschappelijke dienstverlening (OCMW). Dankzij allerhande diensten wil het Welzijnshuis ervoor zorgen dat elke inwoner van Kortenberg een menswaardig bestaan heeft.
Functie
Project Wegwijs

De maatschappelijk werkers van het Welzijnshuis begeleiden anderstalige nieuwkomers met diverse statuten die in Kortenberg verblijven. De begeleiding bestaat uit het verstrekken van algemene informatie, financiële hulpverlening, psychosociale begeleiding, medische hulpverlening, juridische informatie, zoeken naar de meest geschikte Nederlandse taallessen en andere opleidingsmogelijkheden, helpen met de integratie in onze samenleving en ondersteuning bieden bij de zoektocht naar een job.

Daarnaast is er de hulpverlening aan kandidaat-asielzoekers en erkende vluchtelingen via het Lokaal Opvanginitiatief. Het Welzijnshuis heeft 15 opvangplaatsen om materiële opvang te bieden aan mensen van allerlei afkomst, die door Fedasil aan Kortenberg worden toegewezen in afwachting van de afhandeling van hun asielprocedure of nadat ze erkend werden. Deze begeleiding omvat voornamelijk materiële hulpverlening, naast psychosociale begeleiding, integratie via taallessen en deelname aan vrijetijdsactiviteiten, …

Vrijwilligers bieden ondersteuning aan de professionele hulpverlening van de maatschappelijk assistenten door een persoonlijke coachende functie op te nemen voor een individu of een gezin. De vrijwilligers maken nieuwkomers wegwijs in Kortenberg en begeleiden hen in het dagelijkse leven.

Profiel
Doet u ook mee als vrijwilliger?
•Wilt u een paar uur per week investeren in de integratie van nieuwkomers in uw gemeente?
•Wilt u graag kandidaat-asielszoekers wegwijs maken in Kortenberg?

Wat kunt u doen als vrijwilliger van Wegwijs?
•U maakt nieuwkomers wegwijs in Kortenberg (winkels, de Bib, voorzieningen, diensten, scholen, …)
•U geeft mee invulling aan hun vrije tijd door samen iets leuks te doen, een wandeling te maken, hen toe te leiden naar uw club of vereniging.
•U oefent het Nederlands in spontane babbels tijdens bezoekjes of door samen op pad te gaan.
•U helpt hen post en administratieve stukken te begrijpen.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van uw beschikbare tijd en uw interesses schakelt de maatschappelijk werker u in als ondersteuner in het begeleidingstraject van een individu of een gezin.
Aanbod
•Een zinvolle tijdsbesteding waarbij U mensen helpt (afhankelijk van uw mogelijkheden).
•U komt terecht in een fijne groep van enthousiaste vrijwilligers.
•Regelmatig overleg en begeleiding met andere vrijwilligers.
•Mogelijkheid tot extra vormingen, coaching en ondersteuning.
•Een jaarlijks feest met alle vrijwilligers samen!
•Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

Solliciteren
Contactpersoon: Sophie Vitse
Reageren voor: 16/09/2019

Interesse of vragen? Aarzel niet om contact op te nemen! Sophie Vitse 02/755 23 10 vrijwilligers@kortenberg.be