UiTforum XL

meer goesting, meer mensen, meer publiek


donderdag 21 september - CC De Werf Aalst

Op 21 september 2017 trekken we in Aalst alle registers open. We verbreden het UiTforum in elke zin van het woord. Sportliefhebbers, mensen met focus op kinderen en jongeren, communicatieprofessionals, geïnteresseerden in segmenteren of participatie van kansengroepen en UiTPASorganisatoren beleven een dag vol inspiratie, praktijkvoorbeelden en hands-on sessies. We sluiten de dag af met een belangrijke verrassing en heffen het glas op een nieuw werkjaar.

Op die manier ben je klaar om met volle goesting te herbeginnen! 

 

9u45 tot 11u00

UiTPAS: verleden, heden en toekomst

Al 9 jaar UiTnetwerk en 5 jaar UiTPAS! Dat is een gedetailleerde terug- en vooruitblik waard naar het verleden en de toekomst. De tweede wordt verzorgd door de minister van Jeugd en Cultuur Sven Gatz, waarin hij zijn visie op de toekomst deelt.

 

11u15 - 11u45

Keuzesessie 1

Je kan kiezen uit één van volgende sessies.

1

Statistieken en Inzichten via UiTPAS: laat de cijfers spreken.

In deze sessie tonen we concreet over welke statistieken elke UiTPASorganisator beschikt bij het gebruiken van de UiTPASsoftware en vooral wat hij ermee kan doen.

  

2

Taaloefenkansen en UiTPAS

Myriam Lemsiah van de stad Leuven legt uit hoe je taaloefenkansen en UiTPAS promoot naar anderstaligen tijdens het project Bijt in je Vrije tijd.

3

Munten en Punten: UiTPAS en Joyn in één stad. Hoe doe je dat?

UiTPAS en Joyn zetten een proefproject op in de stad Kortrijk. In dit half uur leggen we uit wat we gaan doen en hoe het kan helpen om de vrijetijdsparticipatie te verhogen.

4

Hoe kan je als vrijetijdsorganisator samenwerken met een armoedevereniging?

Demos, de specialist wat betreft participatie van kansengroepen, geeft je waardevolle en praktische tips om samen met een armoedevereniging in te zetten op het verhogen van participatie van mensen in armoede binnen jouw organisatie.

5

Onderzoek jongeren & cultuur

CJP licht de resultaten van hun recentste onderzoek toe. Ze peilden eind vorig jaar bij jongeren naar hun goesting in cultuur, hun invloedssfeer, tijdsbesteding en gewoontes op vlak van vrije tijd.

6

Voorbeelden uit de publiekspraktijk: Arhus Roeselare

Yves Rosseel komt getuigen hoe een bibliotheek uitgroeit tot een kennis- en leercentrum en hoe bruggen bouwen leidt tot meer participatie.

12u00 - 12u30

Keuzesessie 2

Je kan kiezen uit één van volgende sessies.

1

Gesegmenteerd communiceren met UiTPAS

In deze sessie tonen we concreet hoe je aan de hand van UiTPASapplicatie op een doordachte manier specifieke groepen kan bereiken. Een aanrader voor elke communicatiemedewerker die met UiTPAS werkt.

2

Hoe bereikt De Centrale uit Gent een divers publiek?

Voor De Centrale in Gent is geen enkel evenement gelijk. Telkens werken ze hun communicatiestrategie uit op maat van de doelgroep die ze willen bereiken. Dat levert een pak inspiratie op!

3

Munten en Punten. Wat zijn complementaire waarderingssystemen en hoe complementair zijn ze met UiTPAS?

Muntuit dompelt je onder in de wereld van de Torekes, Troeven en Limbu’s en duidt vooral hoe zij tegenover UiTPAS staan.

4

Sporten met UiTPAS

Leslie Ramboer van de sportdienst van Kortrijk getuigt over de stappen die zij nam om sportclubs te betrekken bij de UiTPASwerking.

5

Entreepas! (afgelast)

In Oostende heet het huwelijk tussen jeugddienst en UiTPAS Entreepas. We vertellen je graag hoe dit in zijn werk gaat.

6

Voorbeelden uit de publiekspraktijk: CC De Werf

Yvan Verhavert is directeur van CC De Werf, het Aalsterse cultuurcentrum dat volgend jaar 30 jaar bestaat. De persoon bij uitstek dus om enkele goede publiekspraktijken uit de doeken te doen.

 

 

12u30 - 13u30

Lunch

13u30 - 14u15

Jo Taylor: It’s about a Shared Market, not about Market Share (plenair)

Jo Taylor was vroeger het hoofd van de Britse Arts Marketing Association. Nu werkt ze voor Morris-Hargreaves-McIntyre. Zij ondersteunen organisaties als het British Museum en Tate Modern en andere organisaties over gans de wereld in hun publieksontwikkeling.

14u30 - 15u00

Je kan kiezen uit één van volgende sessies.

1

Segmenteren op basis van waarden

Jo Taylor vertelt je over de ‘cultural segments’. Hiermee segmenteer je niet op basis van locatiegegevens of gedrag, maar op basis van drijfveren van een mens. Een krachtige manier van segmenteren die we nu ook samen met Cultuurconnect uittesten in Kortrijk.

2

Stad Gent bundelt winter- en zomeraanbod in een gesegmenteerde mail.

Stad Gent gebruikte de segmentatiemachine om kinderen, mensen in armoede en inwoners nog beter bij hun winter- en zomerprogrammatie te betrekken.

3

Een mini-audit van je vrijetijdscommunicatie

Hoe kan je gemeentelijke vrijetijdscommunicatie nóg beter? Welke stappen moet je zetten om een ‘gegevensverzamelingsplan’ op te maken en vooral… wie is je publiek en hoe kan je hen beter betrekken? (Deze sessie is specifiek voor gemeenten).

4

Communicatie in de buurt van je publiek

We tonen je hoe je snel en op basis van informatie uit de UiTdatabank flyers maakt om efficiënt te communiceren.

5

Met UiTPAS naar school

In regio Dender aanvaardt elke school UiTPAS. Op die manier wordt ook de prijs van het vrijetijdsaanbod op school verlaagd. Nele van de vierdewereldgroep Mensen voor Mensen legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

6

Jouw communicatie jongerenproof maken (keuzesessie 3+4) - VOLZET

In deze hands-on workshop geven de specialisten van CJP advies en praktische tips bij jouw jongerencommunicatie. Deze sessie gaat door van 14u30 tot 15u45. (deelnemers beperkt)

7

Voorbeelden uit de publiekspraktijk: Museum M

Annelies Evens is communicatieverantwoordelijke van museum M in Leuven. Hoe weet zij meer mensen het museum te laten beleven?

15u15 - 15u45

Keuzesessie 4

Je kan kiezen uit één van volgende sessies.

1

het parcours van een UiTPAS’er

Het UiTPASprogramma beschikt sinds kort over de mogelijkheid om geautomatiseerd activiteits-gedreven mails te sturen. Op die manier wordt de pashouder meer betrokken en gestimuleerd om zijn pas vaker te gebruiken. Tim Guily legt de filosofie erachter uit en toont je hoe het werkt.

2

Chipkadee: Aalst verzamelt alle vrijetijdsinformatie voor kinderen en jongeren in 1 magazine.

De dienst communicatie van de stad Aalst vertelt over hun beweegredenen om alle aanbod voor kinderen te verenigen in een fris magazine en geeft meteen tips mee om het zelf te proberen.

3

Regionaal samenwerken: een boeiend proces.

Marnix Theys, coördinator van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zuidwest, licht toe hoe hij samen met de verschillende partners uit de regio het proces heeft aangepakt om een gezamenlijke UiTPAS te lanceren.

4

7E-vrijetijdscommunicatie

Het 7E-model helpt je om veranderingsgericht te communiceren. Toon Beullens vertaalt dit model in redactionele rubrieken om rechtstreeks in je printcommunicatie te gebruiken.

6

Het maatschappelijk engagement van de sportclub.

Karel De Rudder interviewt Bert Misplon van Sportaround over het belang van maatschappelijk engagement bij een sportclub om op die manier een diverser publiek aan te trekken.

6

Voorbeelden uit de publiekspraktijk: Vooruit, BUDA en veel tussenin

Franky Devos verhuisde van Buda Kunstencentrum in Kortrijk naar Vooruit in Gent, maar nam de visie om via samenwerken tot meer mensen te komen alvast mee.

7

Jouw communicatie jongerenproof maken (keuzesessie 3+4) - VOLZET

Deze sessie gaat door van 14u30 tot 15u45.

16u00 - 16u30

Pieter Ballon: Vrije tijd in een Smart City (plenair)

Prof. Dr. Pieter Ballon, hoofd van het imec- smit, is een autoriteit wat betreft Smart Cities. Vaak wordt de focus gelegd op verkeerstoepassingen of ecologische opportuniteiten, maar speciaal voor de UiTforum heeft hij een nabeschouwing op de dag vanuit zijn smartcity-bril.

Praktisch

Wanneer Donderdag 21/9/’17

Onthaal vanaf 9u, start om 9u30 einde om …

Locatie CC De Werf, Molenstraat 51 Aalst

Prijs Deelnemen kost €85 (70,25 - excl btw); iedere extra medewerker van je organisatie betaalt € 50 (41,32 - excl btw)

UiTPASorganisatoren betalen €50 (41,32 - exlusief btw)

Kosteloos annuleren kan tot woensdag 13 september

Geef aan of je een bestelbon wil