MAASMECHELEN

Maasmechelen is de eerste Limburgse UiTPASpartner. Een stad met 38.000 inwoners, in de uithoek van het land, met een rijk mijnverleden, veel groen en de Maas die de grens vormt met Nederland. We trokken een terril op in Connecterra en gingen even langs in het cultuurcentrum.

We staan 110 meter boven zeeniveau. UiTPASmanager Tanja Rutten (foto boven, foto rechts) was enthousiast om de klim naar boven te maken. En haar enthousiasme is terecht. Van boven op de mijnterril in het domein Connecterra kijken we neer op een mooi meer, recht uit een toerismecatalogus. De zon schijnt, de lucht is staalblauw. “De moeite hé”, lacht Tanja. In de verte zien we Nederland liggen, de Maas is de scheiding. Richting binnenland zien we kilometers uit op bos en groen. Connecterra is één van de partners van de Maasmechelse UiTPAS. “Je kan hier voor 5 euro een jaar lang binnen”, zegt Tanja.

Cultuurparticipatie is een uitdaging in een stad met een bevolking waarbij 19 procent recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. “We hebben de uitdagingen van een centrumstad en tegelijk kunnen we enkel beroep doen op de middelen van het gemeentefonds.” Tanja Rutten zet zich volop in om zoveel mogelijk bewoners te laten deelnemen aan het vrijetijdsaanbod. “Iedereen heeft recht op cultuur”, beaamt Eef Proesmans (foto onder), directrice van het CC Maasmechelen. "UiTPAS zorgt ervoor dat mensen kunnen deelnemen zonder stigmatisering.”

Frisse campagne

Maasmechelen koos ervoor om eerst van start te gaan met het eigen aanbod, van sport, cultuur en jeugd, samen met een aantal niet-stedelijke partners zoals Vormingplus en Coolkids, een organisatie die jeugdkampen organiseert. Tegenover dit aanbod staan meer dan 2.000 UiTPAShouders, waarbij 700 mensen die genieten van het kansentarief. “Die verhouding is een uitdaging”, zegt Tanja, “We moeten via aantrekkelijke omruilvoordelen ervoor zorgen dat mensen graag punten sparen én omruilen.”

Limburg en vlaai, het is een cliché. Maar wel eentje dat opgaat als het gaat om het meest populaire omruilvoordeel. “In het lokaal dienstencentrum is dit de topper: voor 5 punten krijg je koffie met taart. Je hebt mensen die punten sparen tot ze op hun verjaardag een hele tafel kunnen trakteren”, lacht Tanja.

De start van UiTPAS werd begeleid door een mooie fotocampagne van de hand van Veerle Frissen. “Zij heeft op een aantal markante plekken in Maasmechelen beelden gemaakt die de diversiteit van ons aanbod weerspiegelen”, zegt Eef Proesmans. Daarvoor werden zetels op de de heide gezet, werden kostuums de terrils opgesleurd en werden medewerkers en schoonmoeders gevorderd om in het water of aan de oevers van de Maas of bij de mijn te figureren. “Een succes. Het heeft veel mensen geprikkeld om een pas te kopen.”

Sport en Maasland

De komende tijd wil UiTPAS Maasmechelen uitbreiden naar sportclubs. “We hebben nu al een systeem waarbij de gemeente voor 120 euro tussenkomt. Ofwel financieren de mensen de kosten zelf en kunnen ze 120 euro terugkrijgen van het bestuur. Ofwel komen ze met de club overeen, storten wij rechtstreeks aan de club en betalen mensen enkel het bedrag boven de 120 euro aan de club. We baseren ons hiervoor op het attest verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit. UiTPAS moet hier ook wat in kunnen vereenvoudigen. We zijn nu van start gegaan met waterballet De Waternimfen, we zijn ook in gesprek met de tafeltennisclub. Volgend jaar moeten we een subsidiereglement kunnen maken waarbij clubs die in UiTPAS stappen extra punten krijgen. Het zal voor de voetbalclubs een uitdaging zijn. Daarom beginnen we met de kleinere clubs, om te zien hoe het werkt. Maar het zal geen stormloop zijn, daar willen we de clubs toch telkens in geruststellen”, zegt Tanja.

"Er zijn niet alleen financiële drempels, er zijn ook fysieke drempels en mentale drempels. Die willen we hier allemaal naar beneden halen.” - Eef Proesmans

“De troef van UiTPAS is de communicatie. We hebben een vrijetijdsmagazine voor tieners en kinderen en UiTPASpartners nemen we daar altijd in mee. Dat helpt hen natuurlijk in hun zichtbaarheid.”

Eef Proesmans droomt intussen van een UiTPAS Maasland. “Maasmechelen is de hoofdstad van het Maasland. We hebben nu de pas opgestart en hopen dat andere gemeenten aansluiten, zodat we met de hele regio met deze pas kunnen werken. We trekken sowieso al veel mensen uit het omliggende. Ook deze bezoekers zouden moeten kunnen beroep kunnen doen voor een verlaagd tarief.”

Alle drempels neerhalen

Eef leidt ons nog even rond het in het cultuurcentrum. Dana Winner is aan het repeteren voor haar avondshow. De zaal is volgeboekt. We passeren een tentoonstelling over medische zorgen in de steenkoolmijnen. Wat verder vinden we een erfgoedtentoonstelling over de oefensites die de Duitsers hier hebben ingericht in de Eerste Wereldoorlog. “En hier beneden zijn kinderen aan de slag in de danszaal”, zegt Eef, “En overdag mogen we mensen onthalen van basiseducatie. Dit is wat een cultuurcentrum moet zijn: een plek van iedereen, voor iedereen. Er zijn niet alleen financiële drempels, er zijn ook fysieke drempels en mentale drempels. Die willen we hier allemaal naar beneden halen.”

Dat Maasmechelen het echt hard meent met de UiTPAS en met cultuurparticipatie toonde de gemeente intussen ook met de werving van een nieuwe medewerker. Ilse Valee krijgt als voorname opdracht om de participatie te versterken met acties en projecten.