MECHELEN

In Mechelen heeft een groot deel van de UiTPAShouders recht op een kansentarief. Vroeger moesten deze mensen jaarlijks bewijzen dat ze recht hebben op dit tarief. Dit hoeft niet meer dankzij gegevensuitwisseling met de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Zo wordt de controle van de voorwaarden voor het kansenstatuut automatisch nagekeken en verlengd. Ook Mechelen past dit toe en met succes. Ruim 4000 pashouders moeten de verplaatsing niet meer maken.

“Vroeger stonden lange wachtrijen aan de UiTbalie op het moment van de jaarlijkse verlenging. Dit is achter de rug”, zeggen Rik Somers en Rebekka Koch van de Stad Mechelen.

Voor het invoeren van de UiTPAS in 2016 was al jarenlang een kansenpas in gebruik in de stad Mechelen. “De rechthebbenden moesten elk jaar opnieuw bewijzen dat ze in aanmerking komen. Dat vonden mensen ook vreemd. "Ze weten toch dat mijn statuut niet veranderd is" hoorden we dan aan het loket”, zegt Rebekka Koch, verantwoordelijke van de balie UiT en toerisme.

“Nu pakken we het anders aan”, zegt Rik Somers, projectverantwoordelijke UiTPAS, “Mensen die recht hebben op het kansentarief krijgen nu een brief in de bus met de melding dat hun pas automatisch verlengd zal worden. Na de gegevensuitwisseling krijgen ze ook een melding dat de pas is verlengd. De mensen waarbij dit niet het geval is, krijgen de melding dat ze eens moeten langskomen. Vaak gaat het om mensen die uit de boot dreigen te vallen en doorverwezen zijn. We maken het dan in orde aan de balie.”

Mechelen maakt gebruik van de gegevensuitwisseling via het Vlaamse datauitwisselingsplatform MAGDA, publiq staat in voor de technische ondersteuning. Ook in de regio Zuid-West-Vlaanderen, de regio Turnhout en in Maasmechelen wordt de koppeling gehanteerd. Het is voor alle partijen een fikse tijdsbesparing.